ßßß Cookit - przepis na PASZTECIKI Z KMINKIEM

PASZTECIKI Z KMINKIEM

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe, kruche z pikantnym farszem z dodatkiem kminku. Świetne jako dodatek do czystego barszczu, bądź jako przekąska na przykład do piwa. Coś w sam raz dla naszych mężczyzn.
Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.
Przepis na około 12 sztuk
Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 250 g zimnego masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Farsz:
-50 dkg kapusty kiszonej
- 30 dkg pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki kminku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 białko
Kapustę ugotować do miękkości ( nie płukać!)z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ostudzić , rozdrobnić. Pieczarki, cebule i paprykę pokroić w kostkę, usmażyć, odsączyć z tłuszczu. Wymieszać z kapustą, doprawić na pikantnie. Dodać kminek i dokładnie wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.
Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Z ciasta wykrawać koła o średnicy około 14 cm, nakładać po łyżce farszu, składać na połowę ( tak jak na pierogi). Brzegi zlepić i zawinąć do środka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni ( termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/01/PASZTECIKI-Z-KMINKIEM.html