Wykonanie

Ciasto drożdżowe, kruche z pikantnym farszem z dodatkiem
kminku. Świetne jako dodatek do czystego barszczu, bądź jako przekąska na przykład do
piwa. Coś w sam raz dla naszych mężczyzn.Przepis na ciasto znalazłam na tej stronie.Przepis na około 12 sztukCiasto:- 50 g świeżych
drożdży- 1 łyżka
cukru- 4 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżeczki
soli- 250 g zimnego
masła- 3
jajka- 1/2 szklanki
śmietany 18%Farsz:-50 dkg
kapusty kiszonej- 30 dkg
pieczarek- 2 średnie
cebule- 1
czerwona papryka- 2 łyżki
kminku-
sól i
pieprzDodatkowo:- 1
białkoKapustę ugotować do miękkości ( nie płukać!)z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego. Ostudzić , rozdrobnić.
Pieczarki,
cebule i
paprykę pokroić w kostkę, usmażyć, odsączyć z tłuszczu. Wymieszać z
kapustą, doprawić na pikantnie. Dodać
kminek i dokładnie wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i odrobiną ciepłej
wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać
sól i pokrojone w kostkę
masło i zagnieść.

Dodać
drożdże ,
jajka i
śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać
mąką.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Z ciasta wykrawać koła o średnicy około 14 cm, nakładać po łyżce farszu, składać na połowę ( tak jak na pierogi). Brzegi zlepić i zawinąć do środka.




Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
białkiem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni ( termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.
