Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, więc proponuję właśnie to ciasto. Półkruche ciasto
miodowe przekładane masa z
kaszy manny a do tego mus
truskawkowy i biszkopciki. Całość tworzy nadzwyczaj udaną kompozycję. Zapraszam do spróbowania, :)SkładnikiCiasto
miodowe:- 3 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
sody- 150 g
margaryny ( miękkiej)- 2
jajka ( małe)- 3 łyżki płynnego
miodu-
mąka do podsypywania.Masa z
kaszy manny:-1/2 litra
mleka- 4 łyżki
kaszy manny- 1
cukier waniliowy- 2 łyżki
cukru pudru- 200 g
masła- 1 łyżeczka
aromatu waniliowegoMus:- 30 dag
truskawek- 2 łyżki
cukru- 2
galaretki truskawkoweDodatkowo:-
dżem truskawkowy niskosłodzony- opakowanie
biszkoptów1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Każdą część rozwałkować, podsypując lekko
mąką na placek. Formę o wymiarach 35 x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej jeden z placków, wyrównując brzegi.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 160- 170 stopni - funkcja z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni). W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić.2.
Kaszę ugotować na
mleku, dodać
cukry, wymieszać, zestawić z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać utarte
masło i aromat, utrzeć na jednolitą masę.Wystudzone ciasto przełożyć masą, posmarować lekko
dżemem truskawkowym i przykryć drugim plackiem.3.
Galaretki razem rozpuścić w 250 ml gorącej
wody, odstawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować z
cukrem, dodać wystudzoną, lekko tężejącą
galaretkę, ponownie zmiksować. Odstawić, gdy zacznie tężeć powoli wykładać na ciasto, wyrównując powierzchnię. Na końcu ułożyć
biszkopty, lekko je dociskając.