ßßß Cookit - przepis na TORT EGZOTYCZNY

TORT EGZOTYCZNY

nazwa

Wykonanie

Masa na bazie bitej śmietany z dodatkiem Prince Polo i rodzynek w czekoladzie. Tort polany polewą czekoladową z nutą pomarańczy, a na wierzchu koktajl z owoców egzotycznych i batoniki z nadzieniem kokosowym. Bomba kaloryczna, ale jutro są moje urodziny, więc raz w roku mogę zaszaleć :)
Zapraszam wszystkich na kawałek tortu. :)
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/5 szklanki cukru
- 1/5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500 ml śmietanki do tortów 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietanfixy
- 2 Prince Polo XXL
- 2 opakowania rodzynek w czekoladzie mlecznej (2x80 g)
Polewa:
- około 1\4 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy
Dodatkowo:
- puszka koktajlu z owoców egzotycznych w syropie (850 g)
- batoniki czekoladowe z nadzieniem kokosowym
1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Ostudzony biszkopt przekroić n dwa krążki i nasączyć syropem z owoców egzotycznych.
2. Kremówkę ubić , pod koniec dodać cukier i śmietanfixy. Następnie dodać pokruszone w grubsze kawałki Prince Polo i rodzynki w czekoladzie. Wszystko wymieszać, przełożyć na krążek ciasta, wyrównać, przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 10 minut.
3. Czekoladę gorzką połamać i wrzucić do podgrzanego mleka, podgrzewać, aż do rozpuszczenia. Następnie przestudzić i rozprowadzić na torcie, na wierzchu ułożyć owoce egzotyczne i batoniki czekoladowe. Tort przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/07/TORT-EGZOTYCZNY.html