Wykonanie

Masa na bazie
bitej śmietany z dodatkiem Prince
Polo i
rodzynek w
czekoladzie. Tort polany
polewą czekoladową z nutą
pomarańczy, a na wierzchu koktajl z
owoców egzotycznych i batoniki z nadzieniem
kokosowym. Bomba kaloryczna, ale jutro są moje urodziny, więc raz w roku
mogę zaszaleć :)Zapraszam wszystkich na kawałek
tortu. :)Składniki:
Biszkopt:- 6
jajek- 1/5 szklanki
cukru- 1/5 szklanki
mąki tortowej- 2 łyżki
kakao- 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:- 500 ml
śmietanki do
tortów 36%- 2 łyżki
cukru pudru- 2 śmietanfixy- 2 Prince
Polo XXL- 2 opakowania
rodzynek w
czekoladzie mlecznej (2x80 g)Polewa:- około 1\4 szklanki
mleka- 100 g
gorzkiej czekolady ze skórką
pomarańczyDodatkowo:- puszka koktajlu z
owoców egzotycznych w
syropie (850 g)- batoniki
czekoladowe z nadzieniem
kokosowym1.
Jajka utrzeć z
cukrem do białości.
Mąki,
kakao,
proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do
jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Ostudzony
biszkopt przekroić n dwa krążki i nasączyć
syropem z
owoców egzotycznych.2. Kremówkę ubić , pod koniec dodać
cukier i śmietanfixy. Następnie dodać pokruszone w grubsze kawałki Prince
Polo i
rodzynki w
czekoladzie. Wszystko wymieszać, przełożyć na krążek ciasta, wyrównać, przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 10 minut.


3.
Czekoladę gorzką połamać i wrzucić do podgrzanego
mleka, podgrzewać, aż do rozpuszczenia. Następnie przestudzić i rozprowadzić na torcie, na wierzchu ułożyć
owoce egzotyczne i batoniki
czekoladowe. Tort przed podaniem schłodzić.


Smacznego!