Wykonanie

Serniczek lekki i prosty w przygotowaniu, Zachwyca smakiem, zachęca
widokiem, nęci zapachem...
Biszkopt kawowy:- 6
jajek- 1/5 szklanki
cukru- 1/5 szklanki
mąki tortowej- 3 łyżki
kawy rozpuszczalnej instant- 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa sernikowa:- 500 ml
śmietany kremówki- 3
seki homogenizowane
waniliowe-
aromat migdałowy- tabliczka
gorzkiej czekolady- 2 łyżki
cukru pudru- 2 czubate łyżki
żelatyny- 2 łyżki
mlekaDodatkowo:-
polewa czekoladowa- opakowanie siekanych
migdałówJajka utrzeć z
cukrem do białości.
Mąki,
kawę,
proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do
jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno formy prostokątnej (dużej) wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą , wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu
biszkopt ostudzić, przekroić na dwa placki.
Migdały wrzucić na suchą patelnię i uprażyć, często mieszając na złoty kolor.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, lekko przestudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z dodatkiem
mleka, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
serki i
cukier puder, następnie
czekoladę i
żelatynę a na koniec
aromat migdałowy. Tak przygotowaną masę posmarować jeden placek, następnie przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, polać
polewą czekoladową i obsypać prażonymi
migdałami.Ciasto przed podaniem schłodzić.Przepis bierze udział w akcji: