ßßß Cookit - przepis na SERNICZEK CZEKOLADOWO-KAWOWY Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

SERNICZEK CZEKOLADOWO-KAWOWY Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

nazwa

Wykonanie

Serniczek lekki i prosty w przygotowaniu, Zachwyca smakiem, zachęca widokiem, nęci zapachem...
Biszkopt kawowy:
- 6 jajek
- 1/5 szklanki cukru
- 1/5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej instant
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 seki homogenizowane waniliowe
- aromat migdałowy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- opakowanie siekanych migdałów
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kawę, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno formy prostokątnej (dużej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa placki.
Migdały wrzucić na suchą patelnię i uprażyć, często mieszając na złoty kolor. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki i cukier puder, następnie czekoladę i żelatynę a na koniec aromat migdałowy. Tak przygotowaną masę posmarować jeden placek, następnie przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, polać polewą czekoladową i obsypać prażonymi migdałami.
Ciasto przed podaniem schłodzić.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/11/SERNICZEK-CZEKOLADOWO-KAWOWY-Z-PRAZONYMI-MIGDALAMI.html