Wykonanie

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam.Warstwy
tortu to
biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone
jabłka ,
biszkopt kakaowy skąpany w
masie śmietankowej z dodatkiem
serka homogenizowanego,
biszkopt cynamonowy z
polewą czekoladową, prażonymi
orzechami włoskimi i laskowymi a także kolorowe motylki
cukrowe, które można pominąć. Motylki dodałam na wyraźne życzenie córeczki.
Biszkopt cynamonowy:- 6
jajek- 1/5 szklanki
cukru- 1/5 szklanki
mąki tortowej- 2 płaskie łyżeczki
cynamonu- 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiszkopt kakaowy:- 4
jajka- 1 szklanka
cukru- 2 łyżki
kakao ( z lekkim czubem)- 3 czubate łyżki
mąki tortowej- płaska łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa śmietanowa:- 300 g
śmietanki tortowej 36%- 3 opakowania (3x150 g)
serka homogenizowanego o smaku waniliowym- 1 śmietanfiks- 1-2 łyżki
cukru pudru- szczypta
soliJabłka prażone:- 5 średnich
jabłek-
cukier- 1-2 łyżeczki
przyprawy do szarlotkiGenaż ( czyli
polewa czekoladowa)- 200 g
śmietany 36%- 100 g
gorzkiej czekolady- 100 g
mlecznej czekoladyDodatkowo:- 3/4
soku jabłkowego do nasączenia
biszkoptu cynamonowego- 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich- 1/2 szklanki posiekanych
orzechów laskowych1.
Biszkopt cynamonowy:
jajka utrzeć z
cukrem do białości.
Mąki,
kakao,
proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do
jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą (tylko dno tortownicy), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu
biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć
sokiem jabłkowym.2.
Biszkopt kakaowy:
jaja utrzeć z
cukrem do białości,
mąki przesiać wraz z proszkiem i
kakao i dodać do masy. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem ( tylko dno) i wysypać
bułką tartą. Wlać masę i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika ( 170 stopni z termoobiegiem) i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić.3.
Jabłka prażone.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię, dodać trochę
cukru i prażyć mieszając, aż
jabłka zmiękną. Następnie dodać
przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.4. Masa śmietanowa:
śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodać
cukier puder, śmietanfiks i
serki homogenizowane.5. Genaż:
śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej połamane
czekolady.6.
Orzechy uprażyć na suchej patelni .




Na nasączonym
biszkopcie cynamonowym wyłożyć uprażone
jabłka, na nich połowę masy śmietanowej, przykryć
biszkoptem kakaowym( nie nasączać!). Na
biszkopcie kakaowym rozsmarować resztę masy śmietanowej i przykryć drugim
biszkoptem cynamonowym. Na wierzchu rozprowadzić jeszcze ciepłą polewę, posypać uprażonymi
orzechami i udekorować cukrowymi motylkami. Tort należy zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
