ßßß Cookit - przepis na TORT JABŁKOWY

TORT JABŁKOWY

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam.
Warstwy tortu to biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone jabłka ,biszkopt kakaowy skąpany w masie śmietankowej z dodatkiem serka homogenizowanego, biszkopt cynamonowy z polewą czekoladową, prażonymi orzechami włoskimi i laskowymi a także kolorowe motylki cukrowe, które można pominąć. Motylki dodałam na wyraźne życzenie córeczki.
Biszkopt cynamonowy:
- 6 jajek
- 1/5 szklanki cukru
- 1/5 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao ( z lekkim czubem)
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 300 g śmietanki tortowej 36%
- 3 opakowania (3x150 g) serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 śmietanfiks
- 1-2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Jabłka prażone:
- 5 średnich jabłek
- cukier
- 1-2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
Genaż ( czyli polewa czekoladowa)
- 200 g śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 3/4 soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu cynamonowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
1.Biszkopt cynamonowy:jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno tortownicy), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć sokiem jabłkowym.
2.Biszkopt kakaowy: jaja utrzeć z cukrem do białości, mąki przesiać wraz z proszkiem i kakao i dodać do masy. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem ( tylko dno) i wysypać bułką tartą. Wlać masę i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika ( 170 stopni z termoobiegiem) i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić.
3.Jabłka prażone. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię, dodać trochę cukru i prażyć mieszając, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
4. Masa śmietanowa: śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, śmietanfiks i serki homogenizowane.
5. Genaż: śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej połamane czekolady.
6. Orzechy uprażyć na suchej patelni .
Na nasączonym biszkopcie cynamonowym wyłożyć uprażone jabłka, na nich połowę masy śmietanowej, przykryć biszkoptem kakaowym( nie nasączać!). Na biszkopcie kakaowym rozsmarować resztę masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem cynamonowym. Na wierzchu rozprowadzić jeszcze ciepłą polewę, posypać uprażonymi orzechami i udekorować cukrowymi motylkami. Tort należy zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/11/TORT-JABLKOWY.html