ßßß Cookit - przepis na DUET Z JABŁKAMI I BANANAMI Z DODATKIEM AJERKONIAKU

DUET Z JABŁKAMI I BANANAMI Z DODATKIEM AJERKONIAKU

nazwa

Wykonanie

I znów trochę eksperymentowałam w kuchni i było warto. Połączenie bananów, jabłek, dwukolorowego ciasta, budyniu i ajerkoniaku dało pyszne połączenie.
Ciasto:
- 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 6 żółtek
- 6 białek
- 2 szklanki maki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 duże jabłko
- 3 dojrzałe banany
Masa:
- 400 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
- 3 łyżki ajerkoniaku
- kakao do posypania
Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puch, następnie kolejno dodawać żółtka i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę. Mikser ustawić na najmniejsze obroty i na przemian dodawać mąkę i białka. Tak wymieszane ciasto podzielić na dwie części.
Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć jasne ciasto i wyrównać powierzchnię, do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao, utrzeć. Następnie wyłożyć na ciasto jasne, jabłko i banany obrać i pokroić na grubsze plasterki, dodać do ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec przez około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.
Z mleka ugotować budyń, pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć dodając na przemian budyń i ajerkoniak. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/03/DUET-Z-JABLKAMI-I-BANANAMI-Z-DODATKIEM-AJERKONIAKU.html