Wykonanie

I znów trochę eksperymentowałam w kuchni i było warto. Połączenie
bananów,
jabłek, dwukolorowego ciasta, budyniu i
ajerkoniaku dało pyszne połączenie.Ciasto:- 1 kostka miękkiego
masła lub
margaryny- 3/4 szklanki
cukru-
cukier waniliowy- 6
żółtek- 6
białek- 2 szklanki
maki tortowej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakao- 2 łyżki
śmietany 12%- 1 duże
jabłko- 3 dojrzałe
bananyMasa:- 400 ml
mleka- 1
budyń śmietankowy lub
waniliowy z
cukrem- 150 g miękkiego
masła lub
margaryny- 3 łyżki
ajerkoniaku-
kakao do posypania
Masło lub
margarynę utrzeć z
cukrami na puch, następnie kolejno dodawać
żółtka i dalej ucierać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
białka ubić na sztywną pianę. Mikser ustawić na najmniejsze obroty i na przemian dodawać
mąkę i
białka. Tak wymieszane ciasto podzielić na dwie części.Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć jasne ciasto i wyrównać powierzchnię, do drugiej części ciasta dodać
śmietanę i
kakao, utrzeć. Następnie wyłożyć na ciasto jasne,
jabłko i
banany obrać i pokroić na grubsze plasterki, dodać do ciasta.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec przez około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.Z
mleka ugotować
budyń, pozostawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć dodając na przemian
budyń i
ajerkoniak. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać
kakao.

Życzę smacznego!