ßßß
Ta poezja smaku składa się z dwóch miodowo-jogurtowych placków przełożonych pianką z serka homogenizowanego i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki truskawkowej, na wierzchu dumnie prezentują się połówki świeżych truskawek skąpane w sosie truskawkowym.Ciasto miodowo-jogurtowe:- 3 szklanki mąki krupczatki- 3/4 szklanki cukru- 1 i 1/2 łyżeczki sody- 150 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia- 2 jajka- 3 łyżki płynnego ciemnego miodu- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego- maka do podsypywania- tłuszcz i kasza manna do wysypania formyPianka serowo- truskawkowa:- 400 ml śmietany kremówki- 400 g serka homogenizowanego naturalnego- 3-4 łyżki cukru pudru- 2 galaretki truskawkoweWierzch:- około 400g truskawek- sos truskawkowy (zmiksować około 1 szklanki truskawek)1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto, lekko podsypując mąką. Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, ciasto rwać na mniejsze kawałki i wyklejać nim formę. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze około 160 stopni (termoobieg), aż do zrumienienia się. Ciasto po upieczeniu wystudzić w formie. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na dwa placki.2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier i zastygającą już galaretkę. Zmiksować na masę, połowę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Wierzch drugiego placka posmarować pozostałą częścią masy, ułożyć truskawki i polać sosem truskawkowym. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Rada: ciasto najlepiej przechowywać w lodówce