Wykonanie

Ta poezja smaku składa się z dwóch
miodowo-
jogurtowych placków przełożonych pianką z
serka homogenizowanego i
śmietany kremówki z dodatkiem
galaretki truskawkowej, na wierzchu dumnie prezentują się połówki świeżych
truskawek skąpane w sosie
truskawkowym.Ciasto
miodowo-
jogurtowe:- 3 szklanki
mąki krupczatki- 3/4 szklanki
cukru- 1 i 1/2 łyżeczki
sody- 150 g miękkiego
masła lub
margaryny do pieczenia- 2
jajka- 3 łyżki płynnego ciemnego
miodu- 1 łyżka gęstego
jogurtu naturalnego-
maka do podsypywania- tłuszcz i
kasza manna do wysypania formyPianka
serowo- truskawkowa:- 400 ml
śmietany kremówki- 400 g
serka homogenizowanego naturalnego- 3-4 łyżki
cukru pudru- 2
galaretki truskawkoweWierzch:- około 400g
truskawek- sos
truskawkowy (zmiksować około 1 szklanki
truskawek)1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto, lekko podsypując
mąką. Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wysypać
kaszą manną, ciasto rwać na mniejsze kawałki i wyklejać nim formę. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze około 160 stopni (termoobieg), aż do zrumienienia się. Ciasto po upieczeniu wystudzić w formie. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na dwa placki.2.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej
wody, pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
serek homogenizowany,
cukier i zastygającą już
galaretkę. Zmiksować na masę, połowę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Wierzch drugiego placka posmarować pozostałą częścią masy, ułożyć
truskawki i polać sosem
truskawkowym. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Rada: ciasto najlepiej przechowywać w lodówce