ßßß Cookit - przepis na Cytrynowo-wiśniowe ciasto

Cytrynowo-wiśniowe ciasto

nazwa

Wykonanie

W oryginale (tzn. w przepisie z Moich Wypieków) ciasto jest zielone, a zamiast wiśni zdobi je kiwi. Niestety nie miałam zielonego barwnika spożywczego, więc zastąpiłam go czerwonym. Jeśli nie chcecie używać barwników, możecie pominąć ten składnik i zastąpić wiśnie brzoskwiniami lub kandyzowaną cytryną (przepis już wkrótce). Następnym razem zrobię taką wersję, bo ciasto jest warte powtarzania.
Składniki:
- 220 g przesianej mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku (można pominąć),
- sok z 1 cytryny,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 120 ml mleka,
- 2 jajka,
- 200 g miękkiego masła,
- dodatkowo - masa: 250 g śmietany kremówki (36%), 250 g mascarpone, cukier puder do smaku,
- dodatkowo - wierzch: wiśnie (u mnie mrożone), kisiel cytrynowy, ewentualnie cukier do smaku (ja pominęłam), płatki z białej czekolady.
Na początku ucieramy mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy po kolei jajka, sok i skórkę cytrynową. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko - na przemian, na trzy razy. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy barwnik lub ten krok pomijamy. Ciasto wylewamy na blachę (22x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka (ok. 30 min.). Po upieczeniu studzimy na kratce.
W tym czasie przygotowujemy wiśnie: zamrożone umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Gdy zaczną wrzeć, dodajemy kisiel, mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki, mieszamy energicznie. Zostawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy (lub miksujemy na najniższych obrotach).
Na zimne ciasto wykładamy masę śmietanowo-serową. Jeśli wiśnie będą zimne i tężejące, można je ułożyć na kremie. W przeciwnym wypadku należy poczekać aż lekko stężeją. Wierzch posypujemy płatkami czekoladowymi. Natychmiast wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/cytrynowo-wisniowe-ciasto.html