Wykonanie
W oryginale (tzn. w przepisie z Moich Wypieków) ciasto jest zielone, a zamiast
wiśni zdobi je
kiwi. Niestety nie miałam zielonego
barwnika spożywczego, więc zastąpiłam go czerwonym. Jeśli nie chcecie używać barwników, możecie pominąć ten składnik i zastąpić
wiśnie brzoskwiniami lub kandyzowaną
cytryną (przepis już wkrótce). Następnym razem zrobię taką wersję, bo ciasto jest warte powtarzania.

Składniki:- 220 g przesianej
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 150 g
cukru,- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku (można pominąć),- sok z 1
cytryny,- skórka otarta z 1
cytryny,- 120 ml
mleka,- 2
jajka,- 200 g miękkiego
masła,- dodatkowo - masa: 250 g
śmietany kremówki (36%), 250 g
mascarpone,
cukier puder do smaku,- dodatkowo - wierzch:
wiśnie (u mnie mrożone),
kisiel cytrynowy, ewentualnie
cukier do smaku (ja pominęłam),
płatki z
białej czekolady.Na początku ucieramy mikserem
masło i
cukier na puszystą masę. Dodajemy po kolei
jajka, sok i
skórkę cytrynową. Miksujemy. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
mleko - na przemian, na trzy
razy. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy barwnik lub ten krok pomijamy. Ciasto wylewamy na blachę (22x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka (ok. 30 min.). Po upieczeniu studzimy na kratce.W tym czasie przygotowujemy
wiśnie: zamrożone umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Gdy zaczną wrzeć, dodajemy
kisiel, mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki, mieszamy energicznie. Zostawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy
mascarpone, delikatnie mieszamy (lub miksujemy na najniższych obrotach).Na zimne ciasto wykładamy masę
śmietanowo-
serową. Jeśli
wiśnie będą zimne i tężejące, można je ułożyć na kremie. W przeciwnym wypadku należy poczekać aż lekko stężeją. Wierzch posypujemy
płatkami czekoladowymi. Natychmiast wstawiamy do lodówki. Smacznego!