ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowe NIEBO

Brzoskwiniowe NIEBO

nazwa

Wykonanie

Lekkie jak chmurka, puszyste, wywołujące chwilę zapomnienia. Można je kosztować, zamknąć oczy i rozpływać się w tym doskonałym smaku. Przygotowanie jest proste i szybkie. Sprawdzi się zarówno na zwykłe, jak i niezwykłe okazje. Przepis znalazłam na blogu Oli, drobne modyfikacje dodałam od siebie.
Składniki - ciasto:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka),
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki kakao.
Składniki- pozostałe:
- 375 ml śmietany kremówki (30%),
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 2 galaretki pina colada,
- 300 ml wrzątku,
- brzoskwinie w puszce,
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Gdy się spienią, dodajemy powolutku cukier. Pod koniec dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Mikser wyłączamy, dodajemy po łyżce przesianej mieszanki mąk, proszku do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 min.). Po upieczeniu studzimy. Odcinamy centymetrowy pasek z boku, zostawiamy.
Brzoskwinie kroimy w kostkę, zalewę zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Gdy będzie zimna, zaczynamy robić krem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na sam koniec powolutku dodajemy zimną galaretkę, nie przerywając miksowania.
Zimny biszkopt nasączamy zalewą z brzoskwiń. Na wierzchu układamy pokrojone owoce (równomiernie), a następnie przykrywamy je masą. Pasek biszkoptowy kruszymy w dłoniach, posypujemy nim wierzch ciasta. Czekoladę ścieramy na małych oczkach tarki, posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/brzoskwiniowe-niebo.html