Wykonanie
Rolada w kropeczki jest efektowna i na dodatek pyszna. Kremowy mus z
czekolady rozpływa się w ustach i jeszcze ta
nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;)Składniki:masa dekoracyjna:

40 g miękkiego
masła40 g
cukru pudru40 g
mąki1
białko1 łyżka
kakaobiszkopt:3
jajka50 g
cukru40 g
mąki ziemniaczanej40 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimus czekoladowy:250 g
śmietany kremówki 30%90 g
czekolady gorzkiej Goplana1/3 szklanki
cukru pudru1
nektarynkaPrzygotowanie:Wykonujemy masę dekoracyjną
Masło ubijamy z
cukrem pudrem, dodajemy
białko jajka,
mąkę,
kakao i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Blachę o wymiarach 32x22 wykładamy papierem do pieczenia. M asą napełniamy szprycę (w ostateczności można to robić palcem ;) ) i na papierze do pieczenia robimy kropeczki.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli
cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym
żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią
biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, mieszamy z
cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko ciepła.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną
czekoladę, aż połączy się dobrze ze
śmietaną.
Nektarynkę obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
Biszkopt rozwijamy i nakładamy przez środek
mus czekoladowy, układamy na całości
nektarynkę a następnie znów zwijamy. Na koniec owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Smacznego :)