Wykonanie
Ostatnio odkrywam coraz więcej zalet
ciasta francuskiego. Jest idealne pod względem szybkości w przygotowaniu czegoś smacznego i można wykorzystać je na wiele sposobów. Postanowiłam jak zwykle z niczego zrobić coś i wyszło coś bardzo pysznego! W lodówce miałam cały płat gotowego ciasta, w zamrażarce połowę. Wykorzystałam oba, podając kieszonki w
trzech smakach:
serowym,
pieczarkowo-kremowym oraz
pomidorowym z
fetą. Pomysł paluszków
serowych pochodzi z moich wypieków, pozostałe są moją własną inwencją. Czy ich przygotowanie nie jest banalne? :) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki na paluszki
serowe:- 1/2 arkusza
ciasta francuskiego (można użyć całego, ja podaję przepis, który składa się z
trzech smaków),-
żółty ser starty na małych oczkach (ilość wg uznania),-
papryka ostra lub
chilli (
przyprawa),- rozkłócone
jajko.Połowę arkusza
ciasta francuskiego dzielimy na pół (czyli powstają dwie ćwiartki). Jedną z powstałych smarujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
startym serem, a następnie
papryką ostrą. Przykrywamy całość drugą ćwiartką ciasta i powtarzamy czynności - smarujemy
jajkiem, posypujemy
serem oraz
papryką. Ciasto kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Każdy z nich należy chwycić za oba końce i wykręcić w przeciwnych kierunkach. Przekładamy paluszki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia (oczywiście zachowując odstępy), przyklejając końce. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.
Składniki na kieszonki
pieczarkowo-kremowe:- 1/2 arkusza
ciasta francuskiego,- ok. 8 średniej wielkości
pieczarek,- 1 trójkącik lub 1 łyżka
sera topionego (dowolnego smaku),- 1 mała
cebula,-
oliwa do smażenia
pieczarek,- rozkłócone
jajko (na pewno zostanie z paluszków
serowych, więc nie trzeba używać kolejnego),-
pieprz czerwony (może być czarny),
sól.Przygotowanie rozpoczynamy od podsmażenia na
oliwie pieczarek (pokrojonych w małe plasterki). Po chwili dodajemy do nich
cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dusimy do momentu wyparowania całej
wody. Na koniec przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z gazu i dodajemy
serek topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadracików, wypełniamy farszem i zlepiamy w trójkąty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą kieszonkę smarujemy
jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 12-15 minut.
Składniki na kieszonki
pomidorowe z
fetą:- 1/2 arkusza
ciasta francuskiego,- 1
pomidor (bez skórki),- ok. 20 kosteczek
fety,-
oregano,- rozkłócone
jajko (także z poprzednich wersji).
Pomidor kroimy w drobną kosteczkę. Ciasto dzielimy na 6 równych kwadratów. Każdy z nich napełniamy farszem:
pomidor, 3 kosteczki
fety oraz posypujemy odrobiną
oregano. Kieszonki zlepiamy w trójkąty. Przekładamy na blaszkę, smarujemy
jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach, 12-15 minut. Wszystkie rodzaje kieszonek można upiec razem (najlepiej rozłożyć na 2 blachy), wkładając obie blachy razem do piekarnika. Ta, która będzie niżej wymaga troszeczkę dłuższego pieczenia, dlatego najpierw można podać pierwszą, a po chwili (ok. 5 minut) drugą. Smacznego!