ßßß Cookit - przepis na Schab zapiekany w pomidorach

Schab zapiekany w pomidorach

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak u Was rozpoczął się dzień, ale u mnie fantastycznie. Obudziło mnie słońce i mnóstwo pozytywnych myśli. Dzisiejszy przepis będzie typowo obiadowy. Mięso zamarynowane w tylu przyprawach jest niesamowicie aromatyczne, a dodatek pomidorów jeszcze bardziej wzbogaca smak. Zapach podczas pieczenia wzmaga apetyt :) Mięso przygotowałam wg swojej intuicji, zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
- ok. 500 g schabu,
- 1 duża cebula,
- składniki na marynatę do mięsa: 3-4 łyżki oleju z pomidorów suszonych Ponti, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki lubczyku, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz czerwony,
- makaron penne Arrighi,
- pomidory krojone w puszce Valfrutta,
- koperek,
- dodatkowo: sól, pieprz, bazylia, oregano,
- ser żółty do posypania wierzchu.
Do mięsa przygotowujemy marynatę w moździerzu kuchennym. Wszystkie składniki dokładnie rozcieramy (ząbki czosnku można wycisnąć).
Przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy plastry schabu (wcześniej mięso myjemy i kroimy na plastry, bez rozbijania).
Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki cebulę. Pojemnik zamykamy, wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (można także na całą noc).
Po 1-2 godzinach pojemnik z mięsem wyjmujemy z lodówki. Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę z mięsa.
Na cebuli rozkładamy mięso.
Na mięsie układamy surowy makaron. Rozkładamy równomiernie.
Na makaronie rozkładamy pomidory krojone z puszki. Posypujemy po wierzchu solą, bazylią, oregano, pieprzem oraz ewentualnie posiekanym koperkiem. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu aż mięso i makaron będą miękkie (ok. 40 min do godziny). W trakcie można podlewać wodą. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/schab-zapiekany-w-pomidorach.html