Wykonanie
Nie wiem jak u Was rozpoczął się dzień, ale u mnie fantastycznie. Obudziło mnie słońce i mnóstwo pozytywnych myśli. Dzisiejszy przepis będzie typowo obiadowy.
Mięso zamarynowane w tylu przyprawach jest niesamowicie aromatyczne, a dodatek
pomidorów jeszcze bardziej wzbogaca smak. Zapach podczas pieczenia wzmaga apetyt :)
Mięso przygotowałam wg swojej intuicji, zachęcam do spróbowania :)

Składniki:- ok. 500 g
schabu,- 1 duża
cebula,- składniki na marynatę do
mięsa: 3-4 łyżki
oleju z
pomidorów suszonych Ponti, 1 łyżeczka
oregano, 1 łyżeczka
bazylii, 1 łyżeczka
papryki ostrej, 1/2 łyżeczki
lubczyku,
ziele angielskie, 2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz czerwony,-
makaron penne Arrighi,-
pomidory krojone w puszce Valfrutta,-
koperek,- dodatkowo:
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,-
ser żółty do posypania wierzchu.

Do
mięsa przygotowujemy marynatę w moździerzu kuchennym. Wszystkie składniki dokładnie rozcieramy (ząbki
czosnku można wycisnąć).

Przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy plastry
schabu (wcześniej
mięso myjemy i kroimy na plastry, bez rozbijania).

Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki
cebulę. Pojemnik zamykamy, wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (można także na całą noc).

Po 1-2 godzinach pojemnik z
mięsem wyjmujemy z lodówki. Na dnie naczynia do zapiekania układamy
cebulę z
mięsa.

Na
cebuli rozkładamy
mięso.

Na
mięsie układamy surowy
makaron. Rozkładamy równomiernie.

Na
makaronie rozkładamy
pomidory krojone z puszki. Posypujemy po wierzchu
solą,
bazylią,
oregano,
pieprzem oraz ewentualnie posiekanym
koperkiem. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu aż
mięso i
makaron będą miękkie (ok. 40 min do godziny). W trakcie można podlewać
wodą. Pod koniec pieczenia posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy. Smacznego!
