Wykonanie
Coś czuję, że ten przepis będzie prawdziwym
hitem w naszym domu. Zrobiłam je raz, a już myślę o kolejnym. Kto by się spodziewał, że to nie są dewolaje! Wyglądają niemal identycznie, ale tuż po przekrojeniu widać różnicę.
Mięso mielone! Zakochacie się w tym smaku, obiecuję! Przepis znalazłam na blogu Nasze sprawdzone przepisy .

Składniki:- 500 g
mięsa mielonego,- 1
jajko,- 1
bułka namoczona w wodzie,- 1 duża
cebula,- 2 łyżeczki
musztardy,-
przyprawy Kamis :
sól morska ziołowa, ognista
mieszanka przypraw,
papryka słodka,- do każdej roladki: cienki plasterek
szynki (np. wiejskiej) lub
boczku, plasterek
sera żółtego, ćwiartka
ogórka kiszonego,-
bułka tarta do obtoczenia,-
olej do smażenia,- dodatkowo: folia spożywcza.
Mięso umieszczamy w misce, dodajemy odciśniętą z
wody bułkę, startą na tarce
cebulę,
jajko,
musztardę oraz
przyprawy. Wszystko mieszamy - dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Na blacie rozkładamy jedną warstwę folii spożywczej, na niej umieszczamy
mięso. Przykrywamy drugą warstwą folii. Za pomocą wałka rozwałkowujemy
mięso na grubość ok. 4 mm. Zdejmujemy wierzchnią warstwę folii i nożem dzielimy
mięso na równe kwadraty. Przygotowujemy tyle plasterków
szynki,
sera,
ogórków i małych kawałków folii, ile kwadratów
mięsa. Każdy kawałek
mięsa (kwadracik) przenosimy na mniejszą folię, na nim układamy
szynkę,
ser oraz ćwiartkę
ogórka. Posiłkując się folią, zwijamy
mięso w roladkę, a następnie szczelnie owijamy kawałkiem folii. Po zawinięciu roladka powinna wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.

Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami
mięsa. Gotowe roladki wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie każdą roladkę odwijamy z folii, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!