ßßß Cookit - przepis na Roladki z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego

nazwa

Wykonanie

Coś czuję, że ten przepis będzie prawdziwym hitem w naszym domu. Zrobiłam je raz, a już myślę o kolejnym. Kto by się spodziewał, że to nie są dewolaje! Wyglądają niemal identycznie, ale tuż po przekrojeniu widać różnicę. Mięso mielone! Zakochacie się w tym smaku, obiecuję! Przepis znalazłam na blogu Nasze sprawdzone przepisy .
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 bułka namoczona w wodzie,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżeczki musztardy,
- przyprawy Kamis : sól morska ziołowa, ognista mieszanka przypraw, papryka słodka,
- do każdej roladki: cienki plasterek szynki (np. wiejskiej) lub boczku, plasterek sera żółtego, ćwiartka ogórka kiszonego,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- dodatkowo: folia spożywcza.
Mięso umieszczamy w misce, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce cebulę, jajko, musztardę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy - dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Na blacie rozkładamy jedną warstwę folii spożywczej, na niej umieszczamy mięso. Przykrywamy drugą warstwą folii. Za pomocą wałka rozwałkowujemy mięso na grubość ok. 4 mm. Zdejmujemy wierzchnią warstwę folii i nożem dzielimy mięso na równe kwadraty. Przygotowujemy tyle plasterków szynki, sera, ogórków i małych kawałków folii, ile kwadratów mięsa. Każdy kawałek mięsa (kwadracik) przenosimy na mniejszą folię, na nim układamy szynkę, ser oraz ćwiartkę ogórka. Posiłkując się folią, zwijamy mięso w roladkę, a następnie szczelnie owijamy kawałkiem folii. Po zawinięciu roladka powinna wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.
Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami mięsa. Gotowe roladki wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie każdą roladkę odwijamy z folii, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/roladki-z-miesa-mielonego.html