ßßß Cookit - przepis na Naleśnikowe ślimaczki z pastą jajeczną

Naleśnikowe ślimaczki z pastą jajeczną

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zachwycają mnie takie mini-przekąski "na raz". Wymyślam, dobieram, komponuję różne dodatki. Najczęściej po to, by mieć je na podwieczorek, bądź drugie śniadanie, ale znakomicie sprawdzą się także na przyjęciach. Dobrze smakują między wykładami :) Polecam! Inspirowałam się przepisem z bloga Obiad gotowy .
Składniki - ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki mleka,
- 100 g mąki pszennej (przesianej),
- 1 łyżeczka oleju.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy resztę składników:
- 5 jajek gotujemy na twardo, następnie drobno kroimy (po obraniu ze skorupek i przestudzeniu),
- dodajemy 2 łyżki majonezu i 2 łyżki chrzanu, a następnie dokładnie mieszamy,
- przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,
- ulubioną szynkę kroimy na cienkie plasterki lub półplasterki,
- rukolę myjemy i osuszamy.
Smażymy naleśniki, a następnie smarujemy pastą, układamy szynkę i listki rukoli. Ciasno zwijamy w rulonik. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie kroimy na ok. 2-2,5 centymetrowe ślimaczki. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/nalesnikowe-slimaczki-z-pasta-jajeczna.html