ßßß
Składniki - ciasto naleśnikowe:- 2 jajka,- pół łyżeczki soli,- pół łyżeczki papryki ostrej,- pół szklanki wody,- pół szklanki mleka,- 100 g mąki pszennej (przesianej),- 1 łyżeczka oleju.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy resztę składników:- 5 jajek gotujemy na twardo, następnie drobno kroimy (po obraniu ze skorupek i przestudzeniu),- dodajemy 2 łyżki majonezu i 2 łyżki chrzanu, a następnie dokładnie mieszamy,- przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,- ulubioną szynkę kroimy na cienkie plasterki lub półplasterki,- rukolę myjemy i osuszamy.Smażymy naleśniki, a następnie smarujemy pastą, układamy szynkę i listki rukoli. Ciasno zwijamy w rulonik. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie kroimy na ok. 2-2,5 centymetrowe ślimaczki. Podajemy. Smacznego!