Wykonanie
Sałatka warzywna pojawia się u nas bardzo często. Nigdy nie wyrzucam warzyw z rosołu - zazwyczaj robię z nich
sałatkę, albo dodaję do
mięsa na pierogi czy uszka. Zupełnie przypadkiem odkryłam jej nową wersję, gdy okazało się, że zamiast
ogórków kiszonych mam w lodówce kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej. Okazuje się, że świetnie pasują do całości, a nawet tworzą jeszcze smaczniejszą całość. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, naprawdę warto!
Składniki:- ugotowane warzywa z rosołu:
marchew (najlepiej 2-3 sztuki),
pietruszka (1-2), kawałek
selera,- 4
jajka ugotowane na twardo,- 1 mały
por (biała część),- 2
jabłka,-
ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej (mogą być też
musztardowe),- puszka
kukurydzy,-
sól,
pieprz,
cukier do smaku,- 1-2 łyżeczki
musztardy,-
majonez.Warzywa (z rosołu oraz obrane
jabłka) kroimy w drobną kostkę,
pora drobno siekamy.
Jajka kroimy w kostkę, podobnie
ogórki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce (przygotowane warzywa, odsączoną z zalewy
kukurydzę,
musztardę), mieszamy, dodajemy
majonez oraz przyprawiamy do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Smacznego!
Moi
Drodzy, przy okazji zapraszam Was do korzystania z nowości na blogu:Pod każdym przepisem pojawił się przycisk " Drukuj ", po którego kliknięciu dowolny przepis można wydrukować (w całości , bądź wybraną część), zamienić na PDF i zapisać na swoim komputerze lub wysłać na dowolny adres mailowy;
Na stronie głównej pojawiła się karta " Przelicznik ", która ułatwi Wam gotowanie i pieczenie bez zastosowania wagi kuchennej. Mam nadzieję, że nowe opcje przypadną Wam do gustu!!! :)