ßßß Cookit - przepis na Domowe zapiekanki z pieczarkami

Domowe zapiekanki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Zapewne większość z Was doskonale zna taki (bądź zbliżony) przepis i urozmaica sobie nim od czasu do czasu kolacje. Jest banalny, ale zdecydowanie warty pokazania. Takie zapiekanki robiła zwykle nam Mama i była to najlepsza na świecie kolacja. Przyznam, że dopiero kilka dni temu przypomniałam sobie o tym smaku i od tamtej pory jemy je regularnie :). Polecam Wam takie miłe urozmaicenia :)
Składniki:
- ulubione pieczywo (najlepsze są bagietki, niestety tym razem miałam tylko chleb),
- pieczarki,
- cebula,
- pomidor,
- masło/ser topiony,
- ser żółty,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
- opcjonalnie: szczypiorek lub natka,
- po 1 łyżeczce masła i oleju do smażenia.
Na 1 łyżeczce masła i oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki (umyte i pokrojone na plasterki). Podsmażamy do momentu odparowania wody. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zdecydujemy się na dodatek natki, warto dodać ją na sam koniec do pieczarek, drobno posiekaną.
Pieczywo smarujemy masłem/serem topionym, układamy podsmażone pieczarki z cebulą oraz pomidory (umyte, obrane ze skóry, pokrojone w drobną kostkę). Posypujemy szczypiorkiem (posiekanym). Układamy ser żółty (starty na tarce) oraz lekko posypujemy bazylią i oregano. Wstawiamy do piekarnika na kratce, włączamy opcję grill (w przypadku mojego piekarnika: opcja grill, maksymalna temperatura). Zapiekamy do momentu zarumienienia i rozpuszczenia sera. Tego typu zapiekanki można urozmaicać o dodatek wędliny, czy też innych ulubionych składników. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/domowe-zapiekanki-z-pieczarkami.html