Wykonanie
Wczoraj świętowaliśmy Dzień Mamy, ale ze względu na element zaskoczenia i niespodzianki w jednym, nie mogłam zamieścić przepisu wcześniej. Nasze Mamy są stałymi Czytelniczkami mojego bloga ;). Długo myślałam nad odpowiednim prezentem, który we właściwy sposób wyraziłby wdzięczność, miłość i życzenia płynące prosto z
serca. Oczywiste było to, że będzie to prezent jadalny! Chodziło o szczegóły, które na TAKIE święto musiały być wyjątkowe.

Składniki - na dwa ciasta*:- ciasto jasne: 3
jajka, 1/2 szklanki
cukru, 2/3 szklanki
mąki pszennej, szczypta
soli,- ciasto ciemne: 3
jajka, 1/2 szklanki
cukru, 1/3
mąki pszennej, 1/3
kakao, szczypta
soli,- 1
serek homogenizowany,-
galaretka Pink Margarita,-
galaretka Blue
Curacao,- 1
nektarynka,- nasączenie: 1/2 szklanki Martini o smaku
brzoskwiniowym, 1/3 szklanki
wody, 1 łyżeczka
soku z cytryny,- dodatkowo: kolorowa posypka do deserów (opcjonalnie), słomki i bileciki z dedykacją.* jeśli chcemy przygotować jedno ciasto, nie będzie kontrastu
biszkoptów.Rozpoczynamy od upieczenia
biszkoptów. Ze względu na to, że moje były pieczone w formie-
serce, musiałam piec jeden po drugim (mam tylko jedną).
Biszkopt ciemny i jasny przygotowujemy tym samym sposobem:
białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem
soli. Pod koniec dodajemy partiami
cukier, a następnie po jednym
żółtku. Mikser wyłączamy, dodajemy powolutku przesianą
mąkę (w przypadku ciemnego:
mąkę i
kakao), delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (ok. 15-20 min.). Po upieczeniu studzimy na kratce.W tym czasie przygotowujemy masę:
galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do różowej dodajemy
serek homogenizowany, ale dopiero w momencie, gdy będzie chłodna. Obie studzimy.Gdy ciasta będą upieczone i całkowicie zimne, rozpoczynamy kolejny krok: wycinanie środka.

Ostrym nożykiem nacinamy środek tak, by zostały ok. 1,5-centymetrowe brzegi. Środek wyjmujemy łyżeczką, na głębokość ok. 1,5 cm. Spód nie może być dziurawy! Ciasto, które zostało z środków umieszczamy na osobnych talerzykach.Oba
biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem, na spodach układamy kawałki obranej
nektarynki.

Masa różowa powinna być zastygnięta, by w kawałkach umieścić ją na ciastach (po połowie na każde - jak na zdjęciach poniżej).

Galaretkę niebieską - lekko zastygniętą wylewamy na masę różową.


Oba ciasta wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut. Po tym czasie wierzch pokrywamy pokruszonym
ciastem (na ciemny spód - jasny wierzch, na jasny-ciemny).

Tak przygotowane ciasta posypujemy kolorowymi kuleczkami i dekorujemy słomką oraz karteczką z dedykacją. Smacznego świętowania!
