ßßß
Składniki (na ok. 16 sztuk):- 3 jajka,- 150 g przesianej mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 100 ml mleka,- 100 ml oleju ze słonecznika Zielony Nurt,- 2 łyżeczki musztardy,- 100 g sera żółtego (np. goudy),- 4 plasterki sera cheedar (ok. 40 g),- 150 g ulubionej szynki,- szczypiorek,- 50 ml jasnego piwa,- sól morska ziołowa Kamis, pieprz do smaku.Na początku przygotowujemy dodatki: ser (oba rodzaje) oraz szynkę kroimy w kostkę. Zalewamy piwem, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Szczypiorek siekamy.Jajka ubijamy, po chwili dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach, dodajemy mleko, olej oraz musztardę. Mikser wyłączamy. Dodajemy szynkę i ser z lodówki, wszystko mieszamy. Dodajemy szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na muffinki (do ok. połowy wysokości). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Smacznego!