Wykonanie
Dzisiejsza propozycja sprawdzi się doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dotąd nie wyobrażałam sobie muffinków z takimi dodatkami. Okazuje się, że wytrawne są chyba jeszcze bardziej apetyczne, niż te słodkie. Doskonałe na śniadanie, przystawkę na spotkania, a także w formie przekąski do pracy. Polecam na weekend. Przepis znalazłam na blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji .

Składniki (na ok. 16 sztuk):- 3
jajka,- 150 g przesianej
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 100 ml
mleka,- 100 ml
oleju ze
słonecznika Zielony Nurt,- 2 łyżeczki
musztardy,- 100 g
sera żółtego (np. goudy),- 4 plasterki
sera cheedar (ok. 40 g),- 150 g ulubionej
szynki,-
szczypiorek,- 50 ml
jasnego piwa,-
sól morska ziołowa Kamis,
pieprz do smaku.Na początku przygotowujemy dodatki:
ser (oba rodzaje) oraz
szynkę kroimy w kostkę. Zalewamy
piwem, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok. 20-30 minut.
Szczypiorek siekamy.
Jajka ubijamy, po chwili dodajemy przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach, dodajemy
mleko,
olej oraz
musztardę. Mikser wyłączamy. Dodajemy
szynkę i
ser z lodówki, wszystko mieszamy. Dodajemy
szczypiorek. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na muffinki (do ok. połowy wysokości). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Smacznego!