ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffinki z serem, szynką i piwem

Wytrawne muffinki z serem, szynką i piwem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja sprawdzi się doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dotąd nie wyobrażałam sobie muffinków z takimi dodatkami. Okazuje się, że wytrawne są chyba jeszcze bardziej apetyczne, niż te słodkie. Doskonałe na śniadanie, przystawkę na spotkania, a także w formie przekąski do pracy. Polecam na weekend. Przepis znalazłam na blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji .
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 3 jajka,
- 150 g przesianej mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka,
- 100 ml oleju ze słonecznika Zielony Nurt,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 100 g sera żółtego (np. goudy),
- 4 plasterki sera cheedar (ok. 40 g),
- 150 g ulubionej szynki,
- szczypiorek,
- 50 ml jasnego piwa,
- sól morska ziołowa Kamis, pieprz do smaku.
Na początku przygotowujemy dodatki: ser (oba rodzaje) oraz szynkę kroimy w kostkę. Zalewamy piwem, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Szczypiorek siekamy.
Jajka ubijamy, po chwili dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach, dodajemy mleko, olej oraz musztardę. Mikser wyłączamy. Dodajemy szynkę i ser z lodówki, wszystko mieszamy. Dodajemy szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na muffinki (do ok. połowy wysokości). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/wytrawne-muffinki-z-serem-szynka-i-piwem.html