Wykonanie
Pamiętacie
chleb orkiszowy na
żurku ? Od kiedy upiekłam go po raz pierwszy, zdarzają się tygodnie, że zupełnie zapominamy o sklepowej piekarni. Jest pyszny, długo zachowuje świeżość, a wykonanie jest
banalne. Najbardziej lubimy z dodatkiem
sezamu, ale i
płatki owsiane lub
mak nie są złe. Tym razem chciałam spróbować innej wersji tego
chleba. Poszłam do sklepu z zamiarem kupna
suszonej żurawiny, wróciłam z
żurawiną i
wiśniami. Trochę obawiałam się, czy słodki posmak
owoców będzie odpowiedni do kanapek z
szynką lub
serem. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Chlebek smakuje doskonale nawet z
jajkiem na twardo. W dodatku jest zdrowy, za sprawą
mąki pełnoziarnistej i
żurawiny. Czego chcieć więcej?
Składniki (na dwie keksówki):- 800 g
mąki pełnoziarnistej,- 16 g świeżych
drożdży,- 1 łyżeczka
miodu,- 2 łyżeczki
soli,- 2 łyżki
oliwy,- 500 ml
żurku,- 100 ml ciepłej
wody,- duża garść
suszonej żurawiny z dodatkiem
wiśni (może być sama
żurawina),- dodatkowo:
masło do posmarowania keksówek i
płatki owsiane do obsypania.Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku
chleba orkiszowego na
żurku .Na początku w misie miksera mieszamy rozkruszone
drożdże,
miód i
wodę. Zostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy
sól,
oliwę,
mąkę i żurek. Mieszamy mikserem z hakami. Na koniec dodajemy garść
suszonej żurawiny z
wiśniami. Mieszamy mikserem. Ciasto będzie się lepiło, ale nie dodajemy więcej
mąki. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia.Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i obie części przekładamy do keksówek posmarowanych
masłem i obsypanych
płatkami owsianymi. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę. Aby skórka była chrupiąca, można skropić chlebek
wodą pod koniec pieczenia. Smacznego!