ßßß Cookit - przepis na Chleb pełnoziarnisty z suszoną żurawiną i wiśnią

Chleb pełnoziarnisty z suszoną żurawiną i wiśnią

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie chleb orkiszowy na żurku ? Od kiedy upiekłam go po raz pierwszy, zdarzają się tygodnie, że zupełnie zapominamy o sklepowej piekarni. Jest pyszny, długo zachowuje świeżość, a wykonanie jest banalne. Najbardziej lubimy z dodatkiem sezamu, ale i płatki owsiane lub mak nie są złe. Tym razem chciałam spróbować innej wersji tego chleba. Poszłam do sklepu z zamiarem kupna suszonej żurawiny, wróciłam z żurawiną i wiśniami. Trochę obawiałam się, czy słodki posmak owoców będzie odpowiedni do kanapek z szynką lub serem. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Chlebek smakuje doskonale nawet z jajkiem na twardo. W dodatku jest zdrowy, za sprawą mąki pełnoziarnistej i żurawiny. Czego chcieć więcej?
Składniki (na dwie keksówki):
- 800 g mąki pełnoziarnistej,
- 16 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 ml żurku,
- 100 ml ciepłej wody,
- duża garść suszonej żurawiny z dodatkiem wiśni (może być sama żurawina),
- dodatkowo: masło do posmarowania keksówek i płatki owsiane do obsypania.
Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku chleba orkiszowego na żurku .
Na początku w misie miksera mieszamy rozkruszone drożdże, miód i wodę. Zostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy sól, oliwę, mąkę i żurek. Mieszamy mikserem z hakami. Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny z wiśniami. Mieszamy mikserem. Ciasto będzie się lepiło, ale nie dodajemy więcej mąki. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i obie części przekładamy do keksówek posmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę. Aby skórka była chrupiąca, można skropić chlebek wodą pod koniec pieczenia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/chleb-penoziarnisty-z-suszona-zurawina.html