Wykonanie
Szaszłyki to bardzo dobry pomysł na
mięsne danie, gdy spodziewamy się gości. Za sprawą długiej marynaty, aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków można stworzyć naprawdę fajną propozycję obiadową. Nie jest zbyt wymagające (odnośnie czasu spędzonego w kuchni), ani też trudne. Wystarczy odpowiednio wcześniej zamarynować, nabić na patyki i upiec. Sama przyjemność! :)

Składniki:- 500 g
schabu (lub
szynki,
piersi z kurczaka - w zależności od gustu),- 1
papryka czerwona,- 2-3
cebule,- kawałek
boczku,- składniki marynaty:
olej,
ziele angielskie,
liście laurowe,
sól,
pieprz,
czosnek (najlepiej wyciśnięte ząbki, ale można użyć także granulowanego),
papryka ostra,
przyprawa do
wieprzowiny ; można użyć także innych ulubionych przypraw (np. domowa
przyprawa paprykowa),- patyki do szaszłyków.Dzień wcześniej myjemy
mięso, kroimy na równe kawałki (można duże lub małe - w zależności od gustu; ważne, by wszystkie były takie same), posypujemy obficie
przyprawami, polewamy
olejem. Wszystko mieszamy. Umieszczamy w pojemniku z zamknięciem, na wierzchu układamy jeszcze
ziele angielskie oraz
liście laurowe. Całość posypujemy domową
przyprawą paprykową. Pojemnik zamykamy, wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.Następnego dnia przygotowujemy pozostałe składniki:
paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd i kroimy w większą kostkę.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki.
Boczek kroimy w kostkę - trochę mniejszą niż kawałki
mięsa. Wszystkie składniki nabijamy na patyki, w dowolnej kolejności (ważne, by się przekładały). Gotowe szaszłyki umieszczamy w rękawie do pieczenia (można piec także w naczyniu żaroodpornym), zamykamy, układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni, pieczemy ok. 1-1,5 godziny, w zależności od grubości
mięsa. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!