ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z boczkiem i papryką

Szaszłyki z boczkiem i papryką

nazwa

Wykonanie

Szaszłyki to bardzo dobry pomysł na mięsne danie, gdy spodziewamy się gości. Za sprawą długiej marynaty, aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków można stworzyć naprawdę fajną propozycję obiadową. Nie jest zbyt wymagające (odnośnie czasu spędzonego w kuchni), ani też trudne. Wystarczy odpowiednio wcześniej zamarynować, nabić na patyki i upiec. Sama przyjemność! :)
Składniki:
- 500 g schabu (lub szynki, piersi z kurczaka - w zależności od gustu),
- 1 papryka czerwona,
- 2-3 cebule,
- kawałek boczku,
- składniki marynaty: olej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, czosnek (najlepiej wyciśnięte ząbki, ale można użyć także granulowanego), papryka ostra, przyprawa do wieprzowiny ; można użyć także innych ulubionych przypraw (np. domowa przyprawa paprykowa),
- patyki do szaszłyków.
Dzień wcześniej myjemy mięso, kroimy na równe kawałki (można duże lub małe - w zależności od gustu; ważne, by wszystkie były takie same), posypujemy obficie przyprawami, polewamy olejem. Wszystko mieszamy. Umieszczamy w pojemniku z zamknięciem, na wierzchu układamy jeszcze ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość posypujemy domową przyprawą paprykową. Pojemnik zamykamy, wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy pozostałe składniki: paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd i kroimy w większą kostkę. Cebule obieramy, kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę - trochę mniejszą niż kawałki mięsa. Wszystkie składniki nabijamy na patyki, w dowolnej kolejności (ważne, by się przekładały). Gotowe szaszłyki umieszczamy w rękawie do pieczenia (można piec także w naczyniu żaroodpornym), zamykamy, układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni, pieczemy ok. 1-1,5 godziny, w zależności od grubości mięsa. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/szaszyki-z-boczkiem-i-papryka.html