Wykonanie
Kilka dni temu znalazłam fantastyczny przepis na
kaszę jaglaną po meksykańsku na blogu Kaszomania . Zapowiadał się niezwykle apetycznie, więc postanowiłam spróbować. Tym bardziej, że
kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a my tak rzadko ją jadamy. Przepis okazał się jeszcze bardziej apetyczny, niż zakładałam. Danie jest obłędne - pachnące, syte, doskonale zrównoważone. Musicie spróbować! :)

Składniki:- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka,- 1 mała
papryka czerwona,- 1 puszka
pomidorów,- 1 duża
cebula,- ok. 3/4 puszki
czerwonej fasoli,- mała puszka
kukurydzy,- 1
pomidor,-
oliwa do smażenia,-
przyprawy:
sól,
papryka ostra,
przyprawa do dań meksykańskich,- więcej niż pół szklanki suchej
kaszy jaglanej.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, posypujemy
przyprawami. Zostawiamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju. Podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy
paprykę - umytą, oczyszczoną z błonek i pokrojoną w kostkę. Smażymy. Dodajemy
mięso, smażymy do momentu zmiany koloru. Dodajemy
pomidor obrany ze skóry, pokrojony na mniejsze kawałki, a następnie
pomidory z puszki, najlepiej zmiksowane blenderem na sok. Dokładnie przyprawiamy
solą,
papryką i
przyprawą do dań meksykańskich. Wsypujemy
kaszę, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Co jakiś czas mieszamy, by danie się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać trochę
wody. Pod koniec dodajemy odsączone:
fasolę i
kukurydzę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, w razie potrzeby przyprawiamy. Smacznego!
