ßßß
Składniki:- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,- 1 mała papryka czerwona,- 1 puszka pomidorów,- 1 duża cebula,- ok. 3/4 puszki czerwonej fasoli,- mała puszka kukurydzy,- 1 pomidor,- oliwa do smażenia,- przyprawy: sól, papryka ostra, przyprawa do dań meksykańskich,- więcej niż pół szklanki suchej kaszy jaglanej.Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawami. Zostawiamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy paprykę - umytą, oczyszczoną z błonek i pokrojoną w kostkę. Smażymy. Dodajemy mięso, smażymy do momentu zmiany koloru. Dodajemy pomidor obrany ze skóry, pokrojony na mniejsze kawałki, a następnie pomidory z puszki, najlepiej zmiksowane blenderem na sok. Dokładnie przyprawiamy solą, papryką i przyprawą do dań meksykańskich. Wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Co jakiś czas mieszamy, by danie się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać trochę wody. Pod koniec dodajemy odsączone: fasolę i kukurydzę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, w razie potrzeby przyprawiamy. Smacznego!