ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu znalazłam fantastyczny przepis na kaszę jaglaną po meksykańsku na blogu Kaszomania . Zapowiadał się niezwykle apetycznie, więc postanowiłam spróbować. Tym bardziej, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a my tak rzadko ją jadamy. Przepis okazał się jeszcze bardziej apetyczny, niż zakładałam. Danie jest obłędne - pachnące, syte, doskonale zrównoważone. Musicie spróbować! :)
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 duża cebula,
- ok. 3/4 puszki czerwonej fasoli,
- mała puszka kukurydzy,
- 1 pomidor,
- oliwa do smażenia,
- przyprawy: sól, papryka ostra, przyprawa do dań meksykańskich,
- więcej niż pół szklanki suchej kaszy jaglanej.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawami. Zostawiamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy paprykę - umytą, oczyszczoną z błonek i pokrojoną w kostkę. Smażymy. Dodajemy mięso, smażymy do momentu zmiany koloru. Dodajemy pomidor obrany ze skóry, pokrojony na mniejsze kawałki, a następnie pomidory z puszki, najlepiej zmiksowane blenderem na sok. Dokładnie przyprawiamy solą, papryką i przyprawą do dań meksykańskich. Wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Co jakiś czas mieszamy, by danie się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać trochę wody. Pod koniec dodajemy odsączone: fasolę i kukurydzę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, w razie potrzeby przyprawiamy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/01/kasza-jaglana-po-meksykansku.html