Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się Święta. A jak Święta to nie może zabraknąć pasztetu :-) Przedstawiam Wam dziś pasztet, wg przepisu mojej mamy. Uwielbia go cała rodzina, a inne osoby mające możliwość spróbowania go również wyrażały swoje uznanie. Tak więc jeśli trafiłeś tu, a szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na ten
mięsny wypiek, bez wahania możesz zakasać rękawy i brać się do pracy ;-)PASZTETNa 4 kg pasztetu::0,5 kg
boczku1
udziec indyka1 ozorek świński0,5 kg
serca wołowego0,5 kg
szpondru wołowego1 cały
kurczak0,5 kg
wątróbki świńskiej1/4
selera15 cm
pora1
cebulaliść laurowy10 ziaren
pieprzu czarnego1 duża
bułka wrocławska1
jajo - na 0,5 kg zmielonego
mięsasólpieprz0,5 rozdrobnionej
gałki muszkatołowejWszystkie gatunki
mięsa, poza
wątróbką,
seler,
por, przypaloną
cebulę,
listek laurowy oraz ziarna
pieprzu gotujemy do miękkości w 0,5 l
wody.Gdy
mięso zmięknie dodajemy
wątróbkę, pokrojoną na kawałki
bułkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Studzimy i wyjmujemy kości.
Mięso mielimy dwukrotnie i doprawiamy
jajkami,
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową. Zmielone
mięso wykładamy do foremek wyłożonych papierem.Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.SMACZNEGO :-)