Wykonanie
Na blogach królują pączki i inne tłustoczwartkowe rarytasy. Ja postanowiłam dać trochę odpocząć mojej
wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-)0 , 5 litra rosołu1 litr
wody1
kostka rosołowa200 g
pieczarek2
pomidory200 g
marchwi100 g
selera1,2 puszki
zielonego groszku1
cebula2 łyżki
oliwy2
liście laurowekilka ziaren
pieprzu czarnegokilka ziaren
ziela angielskiegosólpapryka mielona3 łyżki
śmietany 12%natka pietruszkiWarzywa z
pieczarkami obieramy i myjemy.
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy.Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy drobno posiekaną
cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki
pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane
pomidory. Całość zasmażamy.Do rosołu dodajemy 1 litr
wody - zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki
marchew,
seler,
liście laurowe,
pieprz,
ziele angielskie i
kostkę rosołową. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.Dodajemy zasmażoną z
pieczarkami i
pomidorami cebulę oraz
zielony groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie).Przyprawiamy zupę do smaku
solą,
pieprzem,
papryką. Zestawiamy z ognia,
śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości.Podajemy posypaną
zieleniną.SMACZNEGO :-)