ßßß Cookit - przepis na Sałatka z rukoli z olejem z avocado

Sałatka z rukoli z olejem z avocado

nazwa

Wykonanie

Na 2 porcje:
35 g rukoli
1 kula mozzarelli
1 ogórek gruntowy
10 pomidorków koktailowych
0,5 żółtej papryki
1 łyżka zarodków pszennych
1 łyżka słonecznika
1,5 łyżki oleju z avocado
sól prowansalska
pieprz kolorowy
Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórek obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy.
Pyszny i zdrowy olej z avocado marki Greencad mogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o.
Poniżej kilka informacji o oleju:
1. Olej z avocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.
2. 5 ml oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E.
3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia.
4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%).
5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety.
6. Tłuszcze zawarte w oleju z avocado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki.
7. Olej z avocado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że olej z avocado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk .
Zawartość w porcji (5 ml)Zawartość w 100 ml
Wartość energetyczna 167 kJ (40 kcal)3350 kJ (801 kcal)
Białko 0 g 0 g
Tłuszcz, w sumienasyconetrans jednonienasycone
wielonienasycone 4 , 5 g 0 , 6 g 0 g 0 , 4 g
3 , 5 g 90 g 13 g 0 g 8 g
69 g
Węglowodany Cukry 0 g 0 g 0 g 0 g
Sód 0 , 3 mg (maksymalnie)5 mg (maksymalnie)
Witamina E 1 mg 12 mg
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2014/06/saatka-z-rukoli-z-olejem-z-avocado.html