ßßß
Ryba z frytkamiSkładniki dla 3 osób:Frytki z piekarnika10 ziemniakówulubione zioła np. tymianek, kopereksól2 łyżki olejuZiemniaki pokroić w słupki, wypłukać w wodzie ze skrobii i wysuszyć. Następnie przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Posypać ziołami. Piec w piekarniku przez ok. 1 godzinę w 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia posolić.Ryba:filety z ryby (dorsz lub inna)1 jajko½ szklanki mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia¼ szklanki mlekasól, pieprzsok z cytrynyRybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Jajko, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać dokładnie z mlekiem. Dosolić i popieprzyć. Rybę wrzucić do panierki i smażyć na patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym.