Uwielbiam placuszki, można je piec z dodatkiem wszystkiego. Dlaczego nie z dodatkiem ryżu? Eksperyment się udał. Placki są banalne do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu.1 torebka ryżu (u mnie paraboiled Britta)ok.1/2 szklanki mąki pszennej1 jajko4-5 łyżek jogurtu owocowego1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka miodu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kakao (do ciemnych placków)Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić - jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :).Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt, miód i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę.Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor.Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami.