Wykonanie

Z bliżają się Walentynki. Większość z nas przygotuje zapewne jakiś wysokokalo ryczny deser z
czekoladą.Dla tych, którzy chc ieliby jednak zrobić coś zdrow sz ego, propon uję serduszka z
soczewicy z dużą ilością
bakalii. Można je np. związać wstążeczką i schować drugiej połówce rano do pudełka
śniadaniowego :). Są idealne także dla dzieci - do zabrania ze sobą do szkoły.Odrobinę zmieniłam przepis z batoników, które robiłam jakiś c zas temu. Duża zawartość siekanych
orzechów nadaje im orzechow y posmak. Przypiekłam trochę bardziej ciasto, aby było bardziej chrupiące.Składniki na ok. 50-55 sztuk (na 2 blachy)2 szklanki
czerwonej soczewicy1 szkl. z mielonych
płatków owsianych*3 duże
jajka150 g
jogurtu5 -6 łyżek
oleju2
aromaty waniliowe2 ły ż ki zmielonego
siemienia lnianegodowolne słodzidło (3/4-1 szk l.
brązowego cukru /
ksylitolu lub 8 -10 łyżek
miodu)1/ 2 szkl. zmielonych/posiekanych
orzechów wł oskich1/ 4 szkl. zmielonych
migdałówok.1 szkl. ulubionych
bakalii (u mnie
żurawina suszona,
rodzynki,pokrojone
suszone morele i ś
liwki)
Soczewicę ugotować i odcedzić.Po wystudzeniu zmiksować z pozostałym i skład nikami ( z wyjątkiem
bakalii) na gładką masę. Przed dodaniem
bakalii sprawdzić czy ciasto jest dla nas odpowiednio słodkie.Na koniec wsypać
bakalie i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogu rtu /mleka.Ciasto wylać na dwie blachy wyłożone papierem i wyrównać, aby powstała cienk a warst wa .Piec 30 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku do zarumienienia.Po wyłożeniu z piekarnika i lekkim przestygnięciu wykrawać foremkami
ciasteczka.* d la osób z nietolerancjami - bezglutenowychJeśli mój przepis zainspiruje Cię do wypieku, proszę podziel się zdjęciem i komentarzem ;).A jeśli prowadzisz bloga, proszę podaj źródło.