ßßß Cookit - przepis na Zdrowe, słodkie batoniki z soczewicy, płatków i migdałów

Zdrowe, słodkie batoniki z soczewicy, płatków i migdałów

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy wymyślania zdrowych słodyczy z soczewicy.
Tym razem sycące i zdrowe "batoniki", które możemy zabrać ze sobą do pracy i szkoły na drugie śniadanie lub na wycieczkę.
Wyszły bardziej miękkie i delikatne niż robione ostatnio muffinki z soczewicy .
Składniki na ok. 48 małych sztuk (2 blachy)
2 szklanki czerwonej soczewicy
3 duże jajka
150 g jogurtu
5 -6 łyżek oleju
2 aromaty waniliowe/cytrynowe
dowolne słodzidło (ok. 8 -10 łyżek miodu/ 3/4 szkl. cukru brązowego lub ksylitolu)
ok. 1 i 1/3 szkl. mielonych płatków owsianych*
ok. 1/2 szkl. drobno zmielonych migdałów
1/2 szkl.(lub więcej) rodzynek/ innych bakalii
2 łyzki mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki proszku do pieczenia*
Soczewicę ugotować i odcedzić.
Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę.
Następnie wsypać suche składniki z bakaliami i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka.
Przed wylaniem na blachę sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie.
Ciasto wyłożyć na dwie blachy wyłożone papierem i wyrównać, aby powstała cienk a warst wa .
Piec 25-30 minut do zarumienienia w nagrzanym do 180 'C piekarniku.
Po ostudzeniu kroić na wąskie paski, przypominające batoniki.
* dla osób z nietolerancją, bezglutenowe
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/11/zdrowe-sodkie-batoniki-z-soczewicy.html