Wykonanie

Ciąg dalszy wymyślania zdrowych
słodyczy z
soczewicy.Tym razem sycące i zdrowe "batoniki", które możemy zabrać ze sobą do pracy i szkoły na drugie śniadanie lub na wycieczkę.Wyszły bardziej miękkie i delikatne niż robione ostatnio muffinki z
soczewicy .Składniki na ok. 48 małych sztuk (2 blachy)2 szklanki
czerwonej soczewicy3 duże
jajka150 g
jogurtu5 -6 łyżek
oleju2 aromaty waniliowe/cytrynowedowolne słodzidło (ok. 8 -10 łyżek miodu/ 3/4 szkl.
cukru brązowego lub
ksylitolu)ok. 1 i 1/3 szkl. mielonych
płatków owsianych*ok. 1/2 szkl. drobno zmielonych
migdałów1/2 szkl.(lub więcej) rodzynek/ innych
bakalii2 łyzki mielonego
siemienia lnianego2 łyżeczki
proszku do pieczenia*
Soczewicę ugotować i odcedzić.Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę.Następnie wsypać suche składniki z
bakaliami i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka.Przed wylaniem na blachę sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie.Ciasto wyłożyć na dwie blachy wyłożone papierem i wyrównać, aby powstała cienk a warst wa .Piec 25-30 minut do zarumienienia w nagrzanym do 180 'C piekarniku.Po ostudzeniu kroić na wąskie paski, przypominające batoniki.* dla osób z nietolerancją, bezglutenowe