Połączenie tych składników znalazłam w sklepie na opakowaniu zupy greckiej. Zapamiętałam składniki i postanowiłam zrobić podobną zupę w domu. Zupa w yszła bardzo smaczna, gęsta i pożywna.100 g soczewicy zielonej100 g soczewicy czerwonej100 g ryżu brązowego1 cebula2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonej włoszczyzny lub 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę dowolnych świeżych warzyw (np. marchew, pietruszka, papryka)curry, papryka słodkasól, pieprzoliwa do smażeniaSoczewicę oraz ryż wsypać do miski i zaznaczyć poziom. Następnie ziarna wsypać na sito i przepłukać wodą.Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę.Do garnka wlać 4 porcje wody (z odmierzonego poziomu mieszanki), dodać soczewicę i ryż oraz wszystkie pozostałe składniki. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 30 minut.