Składniki300ml suchych ziaren zielonej soczewicy40 dkg pieczarek2 cebule3 jajkaPół pęczka świeżej pietruszki, poszatkowanej1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki papryki słodkiej2 łyżeczki curryPrzygotowanieSoczewicę moczymy 12 godzin i gotujemy. Gdy wystygnie przygotowujemy z niej pur ée - ja zmieliłam ją w maszynce do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na połówki krążków lub w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą do smaku. Pur ée z soczewicy mieszamy z pieczarkami i resztą składników. Wypełniamy formę i pieczemy przez 50 minut w 190º. Gotowe.Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego stwierdziłyśmy, że to najlepszy dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.SMACZNEGO SIOSTRY!