Wykonanie
Dzięki zaproszeniu Intermarch é, miałam okazję uczestniczyć w uroczystej kolacji, podczas której wyjątkowe dania serwował szef kuchni francuskiej - Michel Roth. To były szef restauracji prestiżowego hotelu Ritz w Paryżu, a także posiadacz gwiazdek Michelin i zdobywca nagrody Bocuse d’Or.Kolacja odbyła się 27 . 02.2015 w Hotelu Hilton w Warszawie i tym samym zainaugurowała nowy projekt kulinarny Grupy Muszkieterów - Atelier Intermarché*.Podczas kolacji szef kuchni przygotował dla gości menu:
Kostka wyciśniętej
wątróbki foie gras z
wędzonym łososiem i pianką z
limonki.Duszony
sandacz z
cebulą, flammekueche z
burakami, przecier
koperkowy oraz krem z
ogórków.Przybrana
boczkiem kura bażanta, zapiekane udka i
czerwona kapusta.Talerz wybornych
serów.
Aksamitny sernik ze skórką i musem z
cytrusów.
Wszystkie dania były bardzo smaczne, a najbardziej zasmakowało mi ciekawe połączenie
wątróbki z
łososiem.Do każdego dania serwowane było inne
wino, za każdym razem krótko scharakteryzowane przez Tomasza
Prange-Barczyńskiego, redaktora naczelnego czasopisma
Wino.W kolacji udział wzięło około 300 osób, w tym najwięksi szefowie kuchni w Polsce, m.in. Wojciech Modest Amaro,
Magda Gessler, Michel Moran, Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Jakubiak. Pojawili się również krytycy kulinarni, właściciele hoteli i restauracji, celebryci, finaliści kulinarnych reality show, blogerzy kulinarni i miłośnicy dobrego gotowania.Spotkanie prowadził Oli v ier Janiak. Na koniec muzyczne doznania zapewniła nam Aga Zaryan wraz z zespołem jazzowym.*Za pośrednictwem Atelier Intermarché pasjonaci sztuki kulinarnej będą mogli na nowo odkryć polskie dania. Projekt jest odpowiedzią na chęć eksperymentowania i zabawy gotowaniem, które coraz widoczniej ujawniają się w kuchniach
polskich domów.Na specjalnie przygotowanej stronie internetowej, Michel Roth, jeden z najlepszych kucharzy na świecie, będzie miał przyjemność zaprezentować świeże podejście do kilkudziesięciu
polskich dań. Znajdą się na niej unikatowe receptury, opracowane i wypróbowane przez samego mistrza, a także filmy wideo, inspiracje i wskazówki dotyczące etykiety przy
stole oraz doboru
wina.Ambasadorem projektu, a zarazem autorem potraw stanowiących połączenie
polskich smaków z wyraźnym francuskim akcentem, jest Michel Roth.Jak sam
mówi: „To dla mnie wielki zaszczyt móc uczestniczyć w tak fascynującym przedsięwzięciu... Zadbałem w szczególności o to, by znaleźć harmonię
między kulinarną wiedzą francuską i tradycyjnymi polskimi potrawami, tak by zaprezentować Państwu talerze pełne przeróżnych smaków. To dania o istotnym dla mnie znaczeniu, gdyż przypominają mi dzieciństwo i Lotaryngię, gdzie kuchnia zbliżona jest do tego, co spotykam w Polsce”.Wyjątkowe przepisy oraz szczegóły dotyczące projektu Atelier Intermarché znaleźć można na stronie atelier.intermarche.pl .Pragnę gorąco podziękować Intermarch é za możliwość wzięcia udziału w tym niezapomnianym wydarzeniu.