Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 5
jajek- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 szklanki
cukru*na masę
owocową- 250 ml
konfitury morelowej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej*na masę
śmietanową:- 1/2 litra
śmietany 30%- 2 opakowania
śmietany fix- 1
cukier waniliowy- 40g
płatków czekoladowych*dodatkowo- złote perełki-
płatki czekoladoweSposób przygotowania:1.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami
cukier, następnie
żółtka, cały czas ubijając. Do masy dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i z
kakaem, miksujemy na gładką i puszystą masę. Gotowe ciasto wykładamy do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i kładziemy do góry dnem na ściereczce, do ostudzenia. Później zdejmujemy formę i kroimy na trzy krążki.2.
Konfiturę wkładamy do garnka, mieszamy z
mąką i zagotowujemy uważając, by się nie przypaliła (jeśli jest bardzo gęsta dodajemy kilka łyżek
wody), studzimy.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy
cukier waniliowy wymieszany z
fixami. Do połowy dodajemy
płatki czekoladowe, drugą połowę zostawiamy do ubrania.4. Na pierwszy krążek ciasta kładziemy 1/2 część
konfitury, następnie 1/2 część
śmietany z
płatkami czekoladowymi, przykrywamy drugim krążkiem, na niego wykładamy pozostałą
konfiturę i
śmietanę z
płatkami. Całość przykrywamy trzecim krążkiem, dekorujemy pozostawioną na początku
śmietaną,
płatkami czekoladowymi i perełkami. Wkładamy na chwile do lodówki.