ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym

nazwa

Wykonanie

Wydawało mi się, że przygotowanie rolady biszkoptowej to skomplikowana sprawa - do czasu aż w końcu postanowiłam zrobić ją kilka miesięcy temu. ;-) Od tego czasu wiem, że to bardzo łatwe. W tej wersji smakuje mi najbardziej. Krem krówkowy dodany w niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-)
Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
330g śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care
2 śmietan fixy
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
odrobina mleka
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
2. Dodajemy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ja zrobiłam to na najniższych obrotach miksera.
3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta.
4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia.
5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna zostać w środku.
6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę.
7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę.
8. Do rondelka wlewamy odrobinę mleka i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą białą czekoladą.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/rolada-biszkoptowa-z-kremem-smietanowo.html