Wykonanie
Wydawało mi się, że przygotowanie rolady biszkoptowej to skomplikowana sprawa - do czasu aż w końcu postanowiłam zrobić ją kilka miesięcy temu. ;-) Od tego czasu wiem, że to bardzo łatwe. W tej wersji smakuje mi najbardziej. Krem
krówkowy dodany w niewielkiej ilości do
bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta.
Czekolada psuje do
bitej śmietany idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-)

Ciasto:5
jajek5 łyżek
cukru1
cukier waniliowy4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:330g
śmietany 30%3 łyżeczki
cukru pudru4 łyżki kremu
krówkowego, u mnie
Bonne Maman od De Care2
śmietan fixyPolewa:1 tabliczka
czekolady mlecznejodrobina
mleka1.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę, po czym wlewamy
żółtka i miksujemy do połączenia składników.2. Dodajemy dwa rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ja zrobiłam to na najniższych obrotach miksera.3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta.4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia.5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna zostać w środku.6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem.
Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy
cukier puder i
śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem
krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę.7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę.8. Do rondelka wlewamy odrobinę
mleka i wrzucamy połamaną na kostki
czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą
białą czekoladą.




