ßßß
Ciasto:5 jajek5 łyżek cukru1 cukier waniliowy4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:330g śmietany 30%3 łyżeczki cukru pudru4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care2 śmietan fixyPolewa:1 tabliczka czekolady mlecznejodrobina mleka1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia składników.2. Dodajemy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ja zrobiłam to na najniższych obrotach miksera.3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta.4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia.5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna zostać w środku.6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę.7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę.8. Do rondelka wlewamy odrobinę mleka i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą białą czekoladą.



