ßßß
Cookit - przepis na Keks bananowo-krówkowy z migdałami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Keks bananowo-krówkowy z migdałami
Składniki
Jajko
Banan
Cukier trzcinowy
Jogurt naturalny
Mąka pszenna
Masło
Soda oczyszczona
Proszek do pieczenia
Krówki - cukierki
Wykonanie
Składniki:- 2
jajka
- 2 dojrzałe
banany
- 100g
cukru trzcinowego
- 100g
jogurtu naturalnego
- 200g
mąki pszennej
- 100g
masła
- 1 łyżeczka
sody
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 150g miękkich
krówek
- 100g migdałowSposób przygotowania:1.
Masło
rozpuszczamy i studzimy,
banany
rozgniatamy widelcem.2.
Cukier
,
jajka
i
jogurt
w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy ostudzone
masło
,
banany
, nadal miksujemy. Następnie dodajemy
mąkę
wymieszaną z
proszkiem do pieczenia
i z
sodą
(przesiewamy i mieszamy trzepaczką).3. Do ciasta dodajemy 3/4 posiekanych
migdałów
i 3/4 pokrojonych
krówek
, mieszamy.4. Keksówkę smarujemy
masłem
, obsypujemy
bułką tartą
, przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy resztą
migdałów
i
krówek
.5. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w 180 stopniach. Keks powinien się zrumienić i pęknąć.Inspiracja: rogalikblog
Źródło:
http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/03/keks-bananowo-krowkowy-z-migdaami.html
Przepisy powiązane
Keks bananowy z migdałami i krówkami
Keks bananowy
Banoffee
Bożonarodzeniowe M&M cookies
Gotuj z Nigellą - śniadaniowe scones
Składniki powiązane (0)