ßßß
Banoffee to propozycja dla amatorów krówek i orzechów. No i oczywiście bananów:-)Kolejne ciasto, które mnie zachwyciło u Edith . Wrażenia, jakie odniosłam oglądając je po raz pierwszy nie odbiegły od smaku, który sobie wyobrażałam:-) Mam nadzieję, że Was równie zachwyci.
Może być propozycją na smakołyk świąteczny lub na codzienny deser do kawy. W smaku bardzo podobne do muffinek bananowych. Dzięki orzechom chrupiące, a krówki rozpłynęły się bajecznie. Wszystko razem daje wspaniały efekt. Polecam:-)!
Składniki:2 banany,2 jajka,100 g masła,100 g jogurtu naturalnego,100 g cukru trzcinowego,200 g mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,100 g posiekanych orzechów włoskich,100 g krówek.Przygotowanie:Obrane banany podusić widelcem. Krówki podkroić w plasterki. Mikserem ubić całe jajka, dodać banany i miękkie masło. Następnie jogurt i cukier. Powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać orzechy i krówki. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 h w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka. Następnie pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut.