Wykonanie
Banoffee to propozycja dla amatorów
krówek i
orzechów. No i oczywiście
bananów:-)Kolejne ciasto, które mnie zachwyciło u Edith . Wrażenia, jakie odniosłam oglądając je po raz pierwszy nie odbiegły od smaku, który sobie wyobrażałam:-) Mam nadzieję, że Was równie zachwyci.
Może być propozycją na smakołyk świąteczny lub na codzienny deser do
kawy. W smaku bardzo podobne do muffinek
bananowych. Dzięki
orzechom chrupiące, a
krówki rozpłynęły się bajecznie. Wszystko razem
daje wspaniały efekt. Polecam:-)!
Składniki:2
banany,2
jajka,100 g
masła,100 g
jogurtu naturalnego,100 g
cukru trzcinowego,200 g
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,100 g posiekanych
orzechów włoskich,100 g
krówek.Przygotowanie:Obrane
banany podusić widelcem.
Krówki podkroić w plasterki. Mikserem ubić całe
jajka, dodać
banany i miękkie
masło. Następnie
jogurt i
cukier. Powoli dosypywać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać
orzechy i
krówki. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 h w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka. Następnie pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut.