Wykonanie
Składniki :75g
orzechów włoskich225g miękkiego
masła225g
cukru trzcinowego4 duże
jajka225g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia150g miękkiego
masła150g
cukru pudru, przesianego250g
krówki, z grubsza posiekanej25g
orzechów laskowych, pokrojonych na połówki
Rozgrzewamy piekarnik do 190 ° C. Smarujemy
masłem dwie tortownice o średnicy 20cm i wykładamy krążkami papieru do pieczeniaWkładamy
orzechy do miksera i miksujemy je impulsowo aż posiekane na bardzo małe kawałki.Umieszczamy
masło i
brązowy cukier,
jajka,
mąkę i
proszek do pieczenia do malaksera i miksuemy impulsowo aż składniki będą dobrze połączone. Może trzeba będzie zdjąć pokrywę raz lub dwa
razy i naciśnij mieszaninę dół z gumową szpachelką.Dodajemy posiekane
orzechy do ciasta i mieszamy, aż się połączą. Łyżką nakładamy mieszankę równomiernie do dwóch form i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy na środkowym poziomie pieca przez 25 minut lub do momentu, aż ciasto dobrze wyrośnie.Wyjmujemy formy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na pięć minut przed odkrojeniem nożem wokół krawędzi każdego ciasta i obróceniem go na kratce. Zejmujemy ze
spodu papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.krem: wkładamy
masło do malaksera lub miski, dodajemy
cukier puder i 150g posiekanej
krówki. Mieszamy, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodajemy dodatkowo 2-3 łyżeczki
mleka, jeżeli jest to konieczne, tak, żeby krem był lekki w smarowaniu.Umieszczamy jeden ze
spodów na paterze i rozprowadzamy połowę kremu. Nakładamy 2 spód i rozprowadzamy pow wierzchu i bokach pozostały krem. Dekorujemy połówkami
orzechów laskowych.