Wykonanie
Jedna z lepszych babek jakie do tej
pory robiłam i
jadłam. Idealnie słodka, o delikatnym smaku
banana a w tle przedziera się
kokos. Gorąco polecam. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi .
Składniki :260 g
mąki jaglanej150 g
masła4
jajka1 duży dojrzały
banan200 g
cukru trzcinowego nierafinowanego2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia ( w wersji bezglutenowej, ja użyłam zwykłego )4 łyżki
wiórków kokosowychMasło roztapiamy, odstwiamy do ostygnięcia.Do miski przesiać
mąkę. Następnie dodać
cukier, proszek,
wiórki kokosowe,
jajka. Zmiksować do połączenia. Nie przerwywając miksowania do masy dolewamy cienką stróżką roztopione
masło.
Banana miksujemy na mus lub dobrze rozcieramy widelcem. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy
łopatką.Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej wczesniej tłuszczem. Ja piekłam w 2 mniejszych foremkach.Pieczemy w 180°C przez 35-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia będzie różny w zalezności jakiej formy użyjemy albo jak ciasto nam zechce się upiec. Piekłam w 2 mniejszych foremkach metalowej i silikonowej. W metalowej czas pieczenia wynocił dokładnie 35 minut natomist w silikonowej ( mimo,że była mniejsza ) 45 minut.Smacznego :)