ßßß
Składniki:280 g kaszy jaglanej (poniżej instrukcja, jak zrobić mąkę z kaszy jaglanej) lub 260 g gotowej mąki jaglanej150 g masła4 jajka1 duży dojrzały banan200 g cukru trzcinowego nierafinowanego2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia4 łyżki wiórków kokosowychDo dekoracji:1-2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:1. Mąka jaglana: Kaszę jaglaną zmielić na drobny pył w młynku do kawy lub malakserze. Można też ją wcześniej uprażyć: Rozgrzać suchą patelnię, wsypać kaszę jaglaną i prażyć, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać orzechowy zapach, zsypać ją z patelni i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie zmielić kaszę na drobny pył. Do babki potrzebujemy 260 g mąki.2. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.4. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło.5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki formy.7. Piec przez ok. 35-50 min. (do suchego patyczka). Duże widełki, dlatego, że w oryginalnym przepisie było podane 35 min. W moim piekarniku suchy patyczek był po 50 minutach.8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 15 minut, następnie ostrożnie przełożyć na kratkę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.9. Na koniec posypać babkę cukrem pudrem.Ciasto zachowuje świeżość do 5 dni.Źródło/ Inspiracja: Magazyn Spring Plate, nr 5