Wykonanie
Oto dowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na
mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach
kaszy jaglanej (z której
mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki
śniadaniowej, więc teraz skupię się wyłącznie na walorach
smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :)
Mąka jaglana nadała babce
orzechowy posmak, który bardzo przypadł mi do gustu. Polecam wszystkim - nie tylko osobom z nietolerancją glutenu.
Składniki:280 g
kaszy jaglanej (poniżej instrukcja, jak zrobić
mąkę z
kaszy jaglanej) lub 260 g gotowej
mąki jaglanej150 g
masła4
jajka1 duży dojrzały
banan200 g
cukru trzcinowego nierafinowanego2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia4 łyżki
wiórków kokosowychDo dekoracji:1-2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:1.
Mąka jaglana:
Kaszę jaglaną zmielić na drobny pył w młynku do
kawy lub malakserze. Można też ją wcześniej uprażyć: Rozgrzać suchą patelnię, wsypać
kaszę jaglaną i prażyć, co jakiś czas mieszając. Kiedy
kasza zacznie wydzielać
orzechowy zapach, zsypać ją z patelni i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie zmielić
kaszę na drobny pył. Do babki potrzebujemy 260 g
mąki.2.
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.4. Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier, wiórki,
proszek do pieczenia i
jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone
masło.5.
Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka
razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki formy.7. Piec przez ok. 35-50 min. (do suchego patyczka). Duże widełki, dlatego, że w oryginalnym przepisie było podane 35 min. W moim piekarniku suchy patyczek był po 50 minutach.8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 15 minut, następnie ostrożnie przełożyć na kratkę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.9. Na koniec posypać babkę
cukrem pudrem.Ciasto zachowuje świeżość do 5 dni.Źródło/ Inspiracja: Magazyn Spring
Plate, nr 5