ßßß Cookit - przepis na Keks bananowy z migdałami i krówkami

Keks bananowy z migdałami i krówkami

nazwa

Wykonanie

piątek, 18 Listopad 2011, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »
Przepyszne, miękkie i wilgotne, nie za słodkie ciasto z wyraźnie wyczuwalnym smakiem bananów.
Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Edysi .
Składniki:
2 dojrzałe banany
2 jajka
100 g masła
100 g jogurtu naturalnego
100 g cukru trzcinowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g krówek
100 g posiekanych migdałów
Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Jajka i jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową. Banany rozgnieść widelcem.
Banany, jajka, masło, jogurt i cukier zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 posiekanych migdałów i połowę pokrojonych krówek. Keksówkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i posypać pozostałymi orzechami i krówkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/keks-bananowy-z-migdalami-i-krowkami