Wykonanie
piątek, 18 Listopad 2011, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »Przepyszne, miękkie i wilgotne, nie za słodkie ciasto z wyraźnie wyczuwalnym smakiem
bananów.Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Edysi .
Składniki:2 dojrzałe
banany2
jajka100 g
masła100 g
jogurtu naturalnego100 g
cukru trzcinowego200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
krówek100 g posiekanych
migdałówMasło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia.
Jajka i
jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
Banany rozgnieść widelcem.
Banany,
jajka,
masło,
jogurt i
cukier zmiksować. Do masy przesiać
mąkę z
sodą i
proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 posiekanych
migdałów i połowę pokrojonych
krówek. Keksówkę natłuścić i obsypać
bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i posypać pozostałymi
orzechami i
krówkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem.