ßßß
Składniki:2 dojrzałe banany2 jajka100 g masła100 g jogurtu naturalnego100 g cukru trzcinowego200 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g krówek100 g posiekanych migdałówMasło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Jajka i jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową. Banany rozgnieść widelcem.Banany, jajka, masło, jogurt i cukier zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 posiekanych migdałów i połowę pokrojonych krówek. Keksówkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i posypać pozostałymi orzechami i krówkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem.