Wykonanie
Składniki:- 1 duża
pierś z kurczaka- 1 mała
cukinia zielona- 1 mała
cukinia żółta- 5 dużych
pieczarek- 1/2 szklanki
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej- szczypta
kminku-
bazylia- 4 łyżki
oliwy-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Pierś z kurczaka kroimy na niezbyt duże kawałki. Przygotowujemy marynatę z
jogurtu, 2 łyżek
oliwy,
papryki,
kminku,
soli i
pieprzu. Wrzucamy do niej
mięso, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godzin do lodówki.2. Zieloną
cukinie myjemy, kroimy w plasterki szerokości ok. 1 cm, żółtą
cukinie obieramy i kroimy w większą kostkę, tak by nie spadła z patyczków.
Pieczarki obieramy, kroimy na połówki, jeśli są duże na ćwiartki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i kropimy 2 łyżkami
oliwy, delikatnie mieszamy.3. Na patyczki, na przemian nabijamy
mięso i warzywa, obsypujemy na końcu
bazylią. Szaszłyki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w 180 stopniach.