Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2 dojrzałe
banany- 2 roztrzepane
jajka- 170g
brązowego cukru- 1,5 łyżeczki
sody- 2 łyżki wrzącej
wody- 1 łyżeczka startej skórki
limonki- 270g
mąki pszennej- 100g posiekanych
orzechów włoskich- 130g miękkiego
masła*na nadzienie- sok wyciśnięty z 2
limonek- 4 dojrzałe
banany- 3 łyżki
mąki kukurydzianej- 4 łyżki
cukru*dodatkowo- 200ml
śmietany 30%- 1/2 łyżeczki
żelatyny- 2 łyżeczki
cukru waniliowego- posiekane
orzechy do ozdobySposób przygotowania:1.
Banany na ciasto miksujemy w blenderze.2.
Masło miksujemy z
cukrem, następnie stopniowo dodajemy
jajka, gdy masa będzie gładka wkładamy
banany, skórkę
limonki, dalej miksując (jeśli masa się zważy to nie szkodzi).3.
Sodę zalewamy gorącą
wodą, dodajemy do
maślanej masy wraz z
mąką, chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy posiekane
orzechy, delikatnie mieszamy.4. Ciasto wylewamy do tortownicy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (do suchego patyczka), gotowe wyciągamy z piekarnika, studzimy.5. Wystudzone ciasto przecinamy na 3 krążki.6.
Banany na nadzienie miksujemy w blenderze, dodajemy sok z
limonek,
cukier,
mąkę kukurydzianą i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do garnka i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje (nie gotować), odstawiamy do przestudzenia.7. Połowę masy nakładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy pozostałą masę i nakrywamy ostatnim krążkiem, ciasto wkładamy do lodówki.8. W tym czasie
śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier.
Żelatynę rozpuszczamy w łyżce
wody (na małym ogniu) i dodajemy do ubitej
śmietany, chwilę miksujemy.
Śmietanę wykładamy na ciasto, posypujemy posiekanymi
orzechami i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.Inspiracja:małacukierenka