ßßß Cookit - przepis na Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą

Tarta z orzechami włoskimi i karmelową polewą

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie ciasto, to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy...
Obecność karmelu sprawia, że tarta jest dość słodka . Ale gwarantuję jej smakiem, że naprawdę warto się skusić
Mała uwaga: do kruchego ciasta - zamiast cukru trzcinowego - możecie oczywiście użyć cukru pudru, będzie ono wówczas delikatniejsze.
Polecamy też więcej przepisów na : Tarty Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: kruche ciasto, orzechy, karmel
(na formę do tarty o średnicy 24 cm)
Składniki na kruche ciasto
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 małe jajko
Składniki na orzechową masę:
200 g obranych orzechów włoskich
65 g śmietany 30%
30 g cukru kryształu
1 małe jajko
Dodatkowo:
150 g ładnych połówek orzechów włoskich
125 g cukru kryształu na karmel
ok. 50 g śmietany 30%
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu
przepisy na najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletki
Przygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.
W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę orzechową : orzechy włoskie posiekać, wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5-10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki orzechów ułożyć na całej powierzchni tarty.
Przygotować polewę karmelową . Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze brązowej barwy dolewać śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować. Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ polewa szybko gęstnieje.
,
Składnik główny:
ciasto kruche,
Składnik główny:
orzechy,
Składnik główny:
karmel,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tarta-z-orzechami-wloskimi-i-karmelowa-polewa