ßßß
 
            
         (na formę do tarty o średnicy 24 cm)Składniki na kruche ciasto200 g mąki100 g masła100 g cukru trzcinowego1 małe jajkoSkładniki na orzechową masę:200 g obranych orzechów włoskich65 g śmietany 30%30 g cukru kryształu1 małe jajkoDodatkowo:150 g ładnych połówek orzechów włoskich125 g cukru kryształu na karmelok. 50 g śmietany 30%Przed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuprzepisy na najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletkiPrzygotowanie:Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę orzechową : orzechy włoskie posiekać, wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5-10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki orzechów ułożyć na całej powierzchni tarty.Przygotować polewę karmelową . Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze brązowej barwy dolewać śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować. Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ polewa szybko gęstnieje.
(na formę do tarty o średnicy 24 cm)Składniki na kruche ciasto200 g mąki100 g masła100 g cukru trzcinowego1 małe jajkoSkładniki na orzechową masę:200 g obranych orzechów włoskich65 g śmietany 30%30 g cukru kryształu1 małe jajkoDodatkowo:150 g ładnych połówek orzechów włoskich125 g cukru kryształu na karmelok. 50 g śmietany 30%Przed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuprzepisy na najlepsze ciasto kruche na spody, tarty i tartaletkiPrzygotowanie:Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.Piekarnik zagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonych grochem. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.W czasie, kiedy piecze się ciasto kruche, przygotować masę orzechową : orzechy włoskie posiekać, wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem. Nałożyć na przestudzony kruchy spód i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Dopiec w piekarniku przez około 5-10 minut. Wyjąć i ostudzić. Połówki orzechów ułożyć na całej powierzchni tarty.Przygotować polewę karmelową . Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze brązowej barwy dolewać śmietanę i energicznie całość mieszać. Całość ma się zagotować. Karmelową polewę nabierać łyżką i polewać wierzch ciasta. Polewa powinna wniknąć w szczeliny pomiędzy orzechami, staramy się pozostawić na wierzchu kawałki orzechów. Dlatego najlepiej zrobić to szybko, ponieważ polewa szybko gęstnieje.

 ,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:orzechy,Składnik główny:karmel,Rodzaj dania:Ciasto,
,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:orzechy,Składnik główny:karmel,Rodzaj dania:Ciasto,