Wykonanie
Babciny
rabarbar przyjedzie do nas za tydzień, prawdziwe
truskawki, mam nadzieję, jeszcze szybciej. Tymczasem jednak, w oczekiwaniu na wspomniane, przerobiłam w weekend trzy kilogramy
bananów. Były ciasta, koktajle i
lody...Tym samym, samozwańczy blogowy tydzień
bananowy uznaję za otwarty. ;)
źródło przepisu: cynamonioliwka.blogspot.com4 bardzo dojrzałe
banany150 g
brązowego cukrujajko, rozbełtane75 g miękkiego
masłacukier waniliowy (dałam łyżkę ekstraktu z
wanilii)170 g
mąkiszczypta
soliłyżeczka
sodyew. 1/2 szklanki grubo posiekanych
orzechów włoskichBanany rozgnieść widelcem, połączyć z
cukrem,
jajkiem,
masłem i
wanilią.
Mąkę wymieszać z
solą i
sodą i dodać do
bananów. Dokładnie wymieszać. Dodać
orzechy, ponownie wymieszać.Wlać do formy keksowej o długości 23 cm (wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą). Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni (w dwóch małych foremkach piekłam 40 minut). Po upieczeniu ostudzić w formie.Smacznego!