Wykonanie
Składniki:- 1 op.
ciasta francuskiego- 1
białko- 5 średnich
pieczarek- 1 ząbek
czosnku- 50g
śmietany 22%- 100g
sera camembert- 5 łyżek
mleka- 20g
orzechów włoskich- świeży
tymianek- 1 łyżka posiekanej
pietruszki-
olej do smażenia-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na
oleju, następnie dodajemy posiekany
czosnek,
pietruszkę, chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2.
Śmietanę mieszamy z
jajkiem i
mlekiem, doprawiamy
solą i
pieprzem.3.
Ciasto francuskie formujemy na kształt kwadratu, na środek wykładamy
pieczarki, układamy pokrojony w plastry
ser, zawijamy boki, tak by powstały wyższe brzegi, wlewamy masę
śmietanową, tak by nie wyleciała poza ranty ciasta. Posypujemy pokrojonymi
orzechami. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym
białkiem.4. Tartę pieczemy ok. 20 min., w 200 stopniach, aż środek się zetnie, a
ser roztopi. Gotowe danie posypujemy świeżym
tymiankiem. Podawać na ciepło lub zimno.