Wykonanie
Składniki:- 1 mały
brokuł- 1 op.
ciasta francuskiego- 1 podwójny
filet z kurczaka- 6 łyżek startej
mozzarelli- 1
jajko-
sól i
pieprz-
oregano-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki.2.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano i smażymy na 1 łyżce
oleju do momentu wyparowania
wody, która pojawi się podczas smażenia
kurczaka.3. Ciasto rozwijamy, dłuższe boki nacinamy, tak by powstały paski (środek pozostawiamy nienacięty). Na środek układamy na zmianę
brokuł,
ser,
kurczaka, do wyczerpania składników, lekko przyciskamy dłonią. Na farsz zakładamy boki (na przemian, raz pasek z lewego
boku, a raz z prawego), dokładnie zalepiamy końce powstałej rolady, by nie rozleciała się. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem.4. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci.