Wykonanie
I znów
borówki. I znów Moje wypieki . Ależ one są pyszne. Osobiście wolę je na surowo, ale obiecałam w pracy, że upiekę coś z
borówkami na poniedziałek. I oto są. Muffiny z lukrem. Spodziewałam się ferii smaków, ale niesmaczniejsza była ta
borówka na szczycie zmieszana z lukrem. Gdybym mogła to zjadłabym wszystkie szczyty;) W pracy wszystkim smakowało, tylko Mój ulubiony smakosz stwierdził, że troszkę za suche. Przyznam mu rację, może gdybym dodała troszkę
jogurtu byłyby bardziej mokre...hmm chyba muszę to przetestować.Składniki na 12 szt. (mi wyszło 12 sztuk o średnicy 5 cm, 6 sztuk o średnicy 4 cm i jedna king size):2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej (ja dałam 2 szkl.
mąki pszennej i 2/3 szkl.
mąki pełnoziarnistej)1/3 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki
białego cukru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1 szklanka
mleka1/4 szklanki
oleju60 g
masła stopionegoskórka otarta z dwóch
cytryn (ja otarłam z jednej)2
jajka1,5 szklanki
borówekWykonanie:Suche składniki tj. obie
mąki, oba
cukry, proszek i
sodę wymieszać w jednej misce, mokre-
mleko,
olej,
masło,
jajka i otartą skórkę wymieszać w drugiej misce. Następnie wlać mokre do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać
borówki, lekko wymieszać. Nakładać do papilotek umieszczonych w foremce lub bezpośrednio do foremek wysmarowanych
margaryną (jeżeli silikonowe to nie trzeba smarować). Piec ok 20-25 minut lub do przyrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C
Lukier cytrynowy:100 g
cukru pudrusok z połowy
cytrynykilka
borówekCukier utrzeć z
sokiem do gładkości. Zanurzać w nim czubki muffin, czekać aż nadmiar okapie i dekorować
borówką.Smacznego!