Wykonanie
Jak dobrze, że jest już sezon na
cukinię. To chyba jedno z moich ulubionych warzyw. Poniżej propozycja na wspaniałe danie kuchni libańskiej (kolejne po namourze w ramach akcji Kuchnia Bliskiego Wschodu)To wegetariańskie, lekkie i jednocześnie bardzo sycące danie, idealne na upalną pogodę, która ma nas nie opuszczać jeszcze przez jakiś czas :)Składniki:600 g
cukinii100 g startego pikantnego
sera (u nas carski)200 g
bułki tartej2
jajkaolejsól i
pieprzOczyścić
cukinię i opłukać. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Włożyć do sita, aby nadmiar
wody odciekł z warzywa. Następnie przetrzeć na grubych okach tarki do sporej miski. Dodać
jajka,
starty ser i
bułkę tartą (około 6-8 łyżek). Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Uformować kotleciki i obtoczyć w
bułce. Smażyć na patelni we wrzącym
oleju. Gdy kotleciki zrumienią się, wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące w towarzystwie
ostrego sosu
paprykowego.